Novou pražskou radní se stala starostka Slivence Jana Plamínková. Nahradila Hlubučka

Novou radní a náměstkyní primátora hlavního města se stala dosavadní městská zastupitelka a starostka Slivence Jana Plamínková (STAN). Ve funkci nahradila dosavadního stranického kolegu Petra Hlubučka (STAN), který kvůli obvinění ze strany policie rezignoval. Plamínkovou ve čtvrtek zvolili pražští zastupitelé.

Jana Plamínková zasedla v městské radě v barvách Trojkoalice již v minulém volebním období, kdy byla radní pro životní prostředí.  

„Byla jsem na magistrátu čtyři roky radní v minulém volebním období pro životní prostředí a infrastrukturu. Když mě kolegové nyní oslovili, zda bych to byla ochotna na ty tři měsíce vzít, já souhlasila, protože je tu spousta dobrých projektů, které stojí za to dokončit,“ řekla Plamínková. V reakci na obvinění Hlubučka uvedla, že je v šoku a nechtěla tomu věřit. 

„Kdybyste tu postavili deset chlapů a zeptali se, který je Redl, tak to nevím,“ řekla ve čtvrtek v reakci na dotaz opozičního zastupitele Radomíra Nepila (ANO), který se jí dotazoval, jaký má vztah s podnikatelem Michalem Redlem, který je v kauze členů rady Dopravního podniku (DPP) obviněný stejně jako bývalý náměstek primátora Hlubuček. 

Starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS) poté během diskuze označil celou volbu radního za „kašpařinu“. Stačilo podle něj, aby zůstaly přerozděleny Hlubučkovy kompetence a zastupitelé nemuseli o problému dlouze diskutovat. 

Proti jmenování Plamínkové na jednání promluvil také předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Pražský STAN má zjevně problém,“ řekl a dodal, že Plamínková pochází ze stejného prostředí a není žádoucí, aby byla členkou rady města. Vedení města podle něj nic nenutilo k tomu, aby o místě v radě rozhodlo okamžitě. Jeho projev ocenili zástupci opozice.

„Já opravdu nejsem Petr Hlubuček,“ uzavřela dotazy Plamínková po svém zvolení s tím, že bude funkci vykonávat zodpovědně a podle nejlepšího svědomí. V diskusi se jí zastal například starosta Ďáblic Miloš Růžička (STAN), který sdělil, že Plamínková podle něj vždy morálně obstála, a zmínil některé její úspěchy z minulosti.