Nikulin neuspěl u soudu se stížností, že nedostal azyl

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Jevgenije Nikulina, který v Česku nedostal azyl. Kdyby ho získal, měl by nárok dožadovat se ochrany před vydáním do USA, což jako ruský občan bez azylové ochrany nemohl.

Ačkoli se hlavní spor kolem Jevgenije Nikulina, kterého Spojené státy i Rusko obviňují z kybernetických zločinů, týkal otázky, do které země ho české úřady vydají, Nejvyšší správní soud rozhodoval o tom, co vydání předcházelo – neudělení českého azylu.

Konkrétně řešil otázku, zda lze institut mezinárodní ochrany z humanitárních důvodů využít k ochraně žadatele před hrozbou pronásledování či vážné újmy v jiném než domovském státě, v tomto případě ve Spojených státech. Usoudil však, že to nelze a neudělení azylu bylo správné. 

„Stěžovatel, který je občanem Ruské federace, se nemohl domáhat ochrany proti vydání do Spojených států, neboť taková žádost je zcela v rozporu se samotnou podstatou institutu mezinárodní ochrany. Ten vždy slouží k poskytnutí ochrany před nebezpečím hrozícím ze strany země původu,“ uvedla soudkyně NSS Eva Šonková.

Česká policie zadržela Jevgenije Nikulina na základě amerického zatykače v říjnu 2016, kdy přijel jako turista. Následně požádaly o jeho vydání Spojené státy, ale i Rusko. Američané jej viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Rusko požadovalo Nikulinovo vydání kvůli dřívější internetové krádeži.

Městský soud v Praze rozhodl o přípustnosti vydání do obou států. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) rozhodl o vydání do Spojených států s tím, že americká žádost o vydání byla důvodnější.