Vydání Nikulina do USA politici chválí. Výhrady mají jen komunisté, Hrad a ruská ambasáda

Reakce politiků na vydání Jevgenije Nikulina do USA (zdroj: ČT24)

Česko vydalo údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. Čeští politici hodnotí rozhodnutí ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO) kladně. Podle nich ministr zohlednil to, že v USA je Nikulin stíhán za mnohem závažnější činy než v Rusku. Kriticky naopak reagovali komunisté, mluvčí a kancléř prezidenta Miloše Zemana a ruská ambasáda.

„Bylo to správné rozhodnutí pana ministra Pelikána. Američané ho žádali pro závažný trestný čin nabourání se do internetových dat, Rusové za bagatelní trestný čin – když to mohu porovnat. Vzpomněli si jenom proto, že zjistili, že je tady ve vazbě a mohl by se dostat do rukou Američanům, což jim velmi nevyhovuje,“ uvedla poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Vzhledem k závažnosti očekávala, že Rus bude vydán spíše do USA. „Z pohledu spravedlnosti je správné, že byl vydán tam. Že to Rusové nepřijmou s pochopením, můžeme čekat, ale to je mi úplně jedno,“ dodala.

Podobně to vidí i europoslankyně za ANO Dita Charanzová. „Rozhodně je to správné rozhodnutí a já ho velmi kvituji. Důvody byly řečeny, dodala bych, že jsme tím zase potvrdili spojenectví se západními státy,“ řekla.

„Nikulin je obviněn z krádeže dat zhruba osmdesáti milionů uživatelů a obviňují ho z toho Spojené státy, takže mi dává smysl, že bude vydán do USA,“ podotýká člen sněmovního zahraničního výboru Mikuláš Peksa ze strany Piráti.

Současně odmítl slova mluvčího prezidenta Miloše Zemana, že by postup ministra spravedlnosti byl „netradiční“. „Já vidím netradiční postup především v tom, že se prezident republiky pokoušel ovlivňovat vydání pana Nikulina do Ruska,“ uvedl Peksa. Vzhledem k tomu, že Rusko nyní vyhostilo tři české diplomaty jako odvetu za vyhoštění tří Rusů z Prahy poslanec Pirátů neočekává, že by se vzájemné vztahy ještě zhoršily.

Naopak podle prvního místopředsedy KSČM Josefa Skály ke zhoršení vztahů dojít může. „Je to součást série podobných kroků. Jestli si chceme hodně zavařit vztahy směrem na Východ, tak se nám to asi podaří. Nevím, v jakém zájmu České republiky to je. Takový zájem – kromě pár lidí, které za to pochválí někde v Bruselu – neznám.“

Šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) upozornil, že jedním z důvodů pro ministrovo rozhodnutí mohlo být i to, že Spojené státy mohou Rusa případně vydat ke stíhání i do další země, zatímco ruská ústava to podle něj zakazuje.

„Pokud by byl (Nikulin) vydaný do Ruska, tak česká strana zamezí možnosti případného potrestání možného trestného činu. Ministr to zřejmě vyhodnotil tak, že obvinění, které vznesli Američané, je podstatně závažnější než to, které vznesli Rusové,“ dodává Benešík s tím, že Pelikán měl na rozhodnutí plné právo.

„Pelikán nepodlehl tlaku z Hradu“

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) rozhodnutí také ocenil. „Jsem velmi rád, že český ministr spravedlnosti nepodlehl tlaku proruských sil v ČR, lidí z okolí prezidenta Zemana, kteří bezprecedentně tlačili variantu vydat Nikulina do Ruska. Zachovali jsme svoji suverenitu a český ministr spravedlnosti rozhodl jako ministr suverénní země,“ míní šéf TOP 09.

„Považujeme to jednoznačně za správné rozhodnutí ministra Pelikána. A jsme rádi, že se přece jen v posledních dnech ukazuje, že zahraniční politiku a naši orientaci neurčuje Pražský hrad, který dlouhodobě nazírá veškeré zahraničněpolitické záležitosti velmi odlišnou optikou,“ přidává se člen zahraničního výboru Vít Rakušan (STAN). I kdyby k ochlazení vztahů s Ruskem došlo, podle něj udělá prezident „všechno pro to, aby se opět vylepšily“.

Za správné označuje rozhodnutí i místopředseda evropského výboru Ondřej Veselý z ČSSD. „Žádné neobvyklosti nespatřuji. Je zjevné, že Hrad měl eminentní zájem – a důvody si můžeme jenom domýšlet – aby byl Nikulin vydán do Ruska, ale že by něčím konkrétním argumentoval, to jsem nezaznamenal,“ poznamenal.

Nikulinův advokát považuje rozhodnutí za „na hraně zákonnosti“

Nikulinův advokát Martin Sadílek považuje rozhodnutí ministra Pelikána za nestandardní, podle něj je „na hraně zákonnosti“. Upozornil na to, že i proti tomuto ministrovu rozhodnutí je podle něj možné podat stížnost. Nikulin také podal kasační stížnost proti rozhodnutí, kterým soud zamítl jeho nárok na udělení azylu v ČR. Postup ministra chce Sadílek prověřit.

O vydání svého klienta se prý dozvěděl z médií. „O rozhodnutí Ústavního soudu jsem se dozvěděl dnes, dnes jsem otevřel datovou schránku a zjistil jsem, že mi včera odpoledne bylo doručeno rozhodnutí,“ řekl Sadílek.

Sadílek dodal, že Pelikánovo rozhodnutí mu zatím doručeno nebylo, poukázal však na to, že i proti jeho rozhodnutí je možné podat stížnost. „Pokud by byl pan Nikulin vydán, aniž by této možnosti mohl využít, tak se mi to jeví na hraně zákonnosti,“ řekl právník.

„Možnost kasační stížnosti stále má, ale zákon jasně hovoří o tom, že jsme povinni ponechat žadatele o azyl ponechat na svém území do doby vyřízení jeho správní žaloby, nikoliv ještě i kasační stížnosti,“ vysvětlil ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán.

Americká ambasáda rozhodnutí vítá, ruská je hluboce zklamaná

Vydání uvítala i americká ambasáda v Praze, která ocenila dlouhodobou spolupráci s Českem v otázkách spravedlnosti. „Tuto spolupráci posiluje sdílený princip vlády práva a byla vždy založena na důvěře, respektu a společném cíli ochrany našich národů před zločinem,“ uvedlo velvyslanectví.

Mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov řekl, že o vydání Nikulina do USA nebyli předem informováni a rozhodnutí je „hluboce zklamalo“. „Praha znovu upřednostnila notoricky známou solidaritu se svým spojencem, aniž by zohlednila všechny faktory a okolnosti tohoto případu,“ uvedl Kolmakov podle ruské agentury TASS.

Kolmakov zřejmě narážel na fakt, že Česko kvůli případu otravy bývalého agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury vyhostilo tři ruské diplomaty. K podobnému kroku se rozhodli i další britští spojenci, což Moskva kritizovala jako solidaritu, kterou si Londýn vynutil.

Mynář: Pelikán nás zařadil na úroveň Bangladéše

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na svém Twitteru uvedl, že „vysvětlení netradičního postupu v kauze Nikulin veřejnosti je plně věcí a odpovědností vlády a jejích představitelů, nikoliv Hradu.“

S vydáním Nikulina do USA nesouhlasí ani hradní kancléř Vratislav Mynář, který se kvůli němu s ministrem Pelikánem v únoru osobně setkal. „Z informací vyplouvajících na povrch to vypadá, že to bylo od pana ministra minimálně nezákonné. Pokud je pravdou, co je v médiích a co říká advokát pana Nikulina, v tom případě ministr zařadil náš právní systém na úroveň Bangladéše nebo Středoafrické republiky,“ řekl serveru E15.cz.

Server iRozhlas.cz uvedl, že Mynář se v půlce ledna tajně sešel s Nikulinovým advokátem Sadílkem. Podle Mynáře to bylo z osobních důvodů. K setkání s Pelikánem pak kancléř sdělil, že to bylo kvůli předání dopisu od Nikulinovy matky. „Jsem dalek toho, abych mu nějakým způsobem radil,“ řekl.