Pelikán přiznal, že jej Zeman žádal, aby nevydával ruského hackera do USA

Prezident Miloš Zeman letos dvakrát žádal ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby vydal údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Ruska, a ne do Spojených států. Pelikán to řekl serveru Aktuálně.cz. Na začátku týdne za ním kvůli tomu byl i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Nikulin je nyní v pražské pankrácké věznici.

Třicetiletého Rusa zadržela v říjnu 2016 v Praze česká policie na základě amerického zatykače. USA ho viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012 až 2013. O jeho vydání žádají Spojené státy i Rusko. Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy, konečné slovo bude mít český ministr spravedlnosti.

„Je pravda, že tento rok proběhly dvě schůzky, kdy mě prezident žádal, abych nevydal ruského občana do USA, ale do Ruska,“ řekl Aktuálně.cz Pelikán. Potvrdil také, že ho na začátku týdne navštívil hradní kancléř.

Mynář sdělil, že ministrovi předal dopis Nikulinovy matky. O dopisu informoval minulý týden ruský list Izvestija. Ljubov Sokirdonovová v něm Zemana upozorňuje na údajně nezákonný postup české policie a prosí ho o pomoc.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odmítl záležitost blíže komentovat: „Hrad je zvyklý dodržovat letité diplomatické zvyklosti v mezinárodních vztazích, mezi které patří diskrétnost.“   

Podle serveru Pelikán o „nepřípustném tlaku ze strany prezidenta“ informoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Babiš před dvěma týdny řekl, že je pro vydání Nikulina do USA. „Mluvil jsem o tom s Pelikánem a určitě preferuji vydání do USA. Ale nemám na to žádný vliv,“ řekl tehdy Babiš.

K vydání do USA se přiklání i bývalý ministr spravedlnosti a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Pokud žádá země, která nám sama vydává podezřelé osoby z trestné činnosti, pak se jí většinou vychází vstříc. Vzpomeňme na kauzu Dahlgren, kdy byl občan Spojených států vydán do České republiky… Spojené státy tehdy vůči Česku učinily precedentní krok a vyšly mu obrovsky vstříc. To by měl ministr spravedlnosti zohlednit,“ řekl Pospíšil České televizi.

Další bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chování prezidenta naopak jako nátlak nevnímá: „Pokud by šlo o občana ČR a dopustil se zločinu například v Rusku, asi bychom ho také chtěli vydat do Česka. Nebo si myslíte, že bychom souhlasili s jeho vydáním do Ruska?“ napsala Aktuálně.cz.

Zadržení Jevgenije Nikulina (zdroj: Policie ČR)