Jevgenij Nikulin: Hacker, kterého zradila vlastní digitální stopa

Nejspíš je zodpovědný za zásadní hackerský útok na pracovní sociální síť LinkedIn v roce 2012. Ukrást měl informace z více než 167 milionů účtů. Svoje vlastní sociální sítě si ale ohlídat nedokázal. A zřejmě i díky nim byl 29letý Rus Jevgenij Nikulin 5. října vystopován policií a zatčen.

„Lajky“ byly silnější než opatrnost, a tak se na instagramovém účtu mladého Rusa, spravovaném pod přezdívkou „i.tak.soldiet“, objevila ve fotografiích zdokumentovaná cesta z Běloruska a Polska až na území České Republiky. Jeho známí to komentovali slovy, že je Nikulin „idiot“, když se vydal na cestu po Evropě, navzdory tomu, že na něj byl Interpolem vydán zatykač.

Drahá elektronika, luxusní auta a šperky

Informace o Nikulinovi se značně různí. Mladík měl podle ruského serveru Gazeta.ru výrůstat bez rodičů, vychováván měl být v internátní škole, kde také studoval. Podle jiných informací měl ale žít s rodiči a bratrem v Moskvě. Jeho známý, Jegor Krasnoborov pak serveru potvrdil, že měl Nikulin od útlého věku blízko k počítačům a technologiím. Svým zapojením v hackerských aktivitách se přátelům v Rusku nijak zvlášť netajil.

„Nedávno si koupil nové auto a odjel v něm s přítelkyní do zahraničí. Peníze neměl jen z hackování - vlastní čtyři autodílny, stavební firmu, obchoduje s luxusními hodinkami, stejně tak je jedním z majitelů dílny TopCar,“ tvrdí Krasnoborov. Informace podle ruského serveru ale nejsou potvrzené.

Nikulin nicméně už dříve v roce 2015 v rozhovoru pro motoristický server vystoupil jako „úspěšný podnikatel“, který se věnuje „stavebnictví, autoservisu a obchodu s luxusními hodinkami“. Lamborghini Huracán, se kterým v rozhovoru vystupoval, byl už v tu dobu zmiňován jako Nikulinovo několikáté auto této značky.

Na jeho instagramovém účtu se v hojném počtu objevovaly fotografie drahých aut, kromě Lamborghini pózoval s Bentley nebo Porsche. Mladík se na sociálních sítích nezapomněl pochlubit také drahou televizí, hodinkami Rolex nebo značkovými teniskami. Do Evropy se vypravil v upraveném Mercedesu AMG GLE6, které na svůj Instagram neopomněl vyfotit.

„Vrátím se brzy“

Fotografie si už prohlédnout nejde. Účet „i.tak.soldiet“, který sledovalo více než 44 tisíc uživatelů, se několik dní po jeho zatčení změnil na soukromý. Některé luxusní položky ze seznamu věcí, které si Rus fotil, si ale stále prohlédnout lze. Zachyceny zůstaly na policejním záznamu z Nikulinova zatčení. 

I podle nich bylo brzy zřejmé, o koho jde, přestože policie po zatčení jeho identitu nezveřejnila.

Zadržení Jevgenije Nikulina (zdroj: Policie ČR)

Devětadvacetiletého ruského občana zadržela česká policie v Praze v restauraci v Dittrichově ulici. Zatčení přišlo dva dny poté, co Spojené státy obvinily Ruskou vládu z krádeže a zveřejnění emailů z Demokratického národního výboru, dalších institucí nebo prominentních osob.

Muž je nyní ve vazbě a o jeho vydání do USA se teprve rozhodne. Na jeho instagramovém účtu se 11. října, šest dní po jeho zatčení, objevila zpráva „Vrátím se brzy, proč ten rozruch?“.

Nikulin, který vystupoval i pod přezdívkami Chinabig01, Dex.007, Valeriy.krutov3 a itBlackHat, je také obviněn z napadení dvou dalších společností, Dropboxu and Formspring. U obou se napadení dotklo několika desítek milionů účtů.

Vydáno pod