Nerudová oznámila kandidaturu do europarlamentu, chce do čela kandidátky STAN

Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová chce příští rok kandidovat do Evropského parlamentu na listině hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Její nominaci do čela listiny schválilo ve čtvrtek předsednictvo STAN. Hnutí by do voleb do Evropského parlamentu měl vést také bývalý šéf poslanců hnutí Jan Farský (STAN) z druhého místa. Definitivně o lídrech bude rozhodovat celostátní výbor STAN.

„Cítím zodpovědnost vůči všem, kteří mi dali hlas v prezidentské volbě a chtěli změnu. Populismu se musíme znovu postavit a nabídnout mu alternativu,“ uvedla Nerudová, která v lednu v prvním kole prezidentských voleb skončila třetí. 

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová získala v prezidentských volbách 13,9 procenta hlasů a volilo ji přes 777 tisíc lidí. Před druhým kolem podpořila pozdějšího vítěze voleb Petra Pavla. Ve čtvrtek uvedla, že díky nevídané vlně nadšení se podařilo zabránit zvolení Andreje Babiše (ANO) prezidentem. „Populisté se ale nevzdávají a chtějí si opět podmanit naši zemi za každou cenu. Kvůli našim dětem jim to nesmíme dovolit,“ dodala.

O kandidatuře Nerudová intenzivně vyjednávala s více politickými subjekty, napsala. „S jediným cílem – najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy, lepší život všech bez rozdílu a rovné šance pro každého bez ohledu na to, kým je, odkud pochází, koho miluje či v co věří,“ uvedla. Doplnila, že se STAN má společnou řadu témat, například ochranu přírody, podporu venkova, ale i rovná práva pro všechny.

Šéfa Starostů kandidatura potěšila

Předseda strany Vít Rakušan na sociální síti X napsal, že ho rozhodnutí Nerudové usilovat o kandidaturu za STAN potěšilo. Nerudová podle něj chce pomoci spojovat liberální proevropské demokratické síly. „Může nám pomoct vybudovat přesvědčivou, sebevědomou evropskou kandidátku lidí, kteří mají ambici spoluurčovat budoucnost Evropy, ne si přihrávat ‚malou domů‘ nebo si z EU udělat strašáka pro sbírání falešně národoveckých bodů,“ uvedl.

Farský sdělil, že Nerudová je silná osobnost s liberálními hodnotami a proevropským smýšlením. „Je mi ctí, že právě ona bude lídrem kandidátky za osobnosti pro Evropu. Rozumíme si nejen po programové stránce, ale i po té lidské. Věřím, že naše vzájemná synergie nám pomůže dosáhnout v evropských volbách přesvědčivého výsledku,“ podotkl. 

Kandidátka STAN v eurovolbách v příštím roce by měla nést označení Starostové a osobnosti pro Evropu. Farský serveru iRozhlas.cz řekl, že by mezi prvními deseti kandidáty mělo být sedm členů STAN a tři „osobnosti“, v druhé desítce pak šest Starostů.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 řeší, zda kandidovat společně

Koaliční Piráti budou o pozici lídra kandidátky hlasovat v polovině září, o první místo se ucházejí europoslanci Marcel Kolaja, Markéta Gregorová, Mikuláš Peksa, bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík a neurochirurg Albert Štěrba.

Další vládní strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 zatím především řeší, zda budou kandidovat společně. Podle čtvrtečních Hospodářských novin je pravděpodobnější, že strany na evropské volby nesestaví kandidátku dohromady pod značkou Spolu, ale budou se o hlasy ucházet zvlášť. Podle zákulisních informací tento záměr převažuje nově i v TOP 09, jejíž členové navíc kvůli obavám z kroužkování nechtějí ani případnou dvojkoalici s lidovci.

Mluvčí TOP 09 Markéta Volfová sdělila, že pro stranu je prioritou cesta prostřednictvím koalice Spolu. Zdůvodnila to tím, že jde o dlouhodobě úspěšný projekt, který nebyl nikdy zamýšlený jako jednorázový. Strana zvažuje i samostatnou kandidaturu. „TOP 09 je jasnou variantou pro proevropské voliče, jimž záleží na ekonomické prosperitě, přijetí eura či řešení klimatické krize. Proto má potenciál oslovit tyto voliče i samostatně,“ řekla.

Předsednictvo opozičního ANO bude o krajských nominacích na kandidátku pro evropské volby jednat v příštích týdnech, podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka je jich necelých 30. SPD se nedávno dohodlo na spolupráci v evropských volbách s Trikolorou, spojení má zabránit propadávání hlasů.