Nejvyšší soud přezkoumá trest za vydání knihy popírající holocaust

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad jednatelkou vydavatelství Bodyart Press Hedvikou Fiksovou za vydávání a šíření knihy Davida L. Hoggana s názvem „Mýtus šesti milionů,“ která popírá holocaust. Krajský soud v Brně šéfce vydavatelství potvrdil peněžitý trest patnáct tisíc korun. Fiksová podala dovolání, o kterém bude rozhodovat velký senát trestního kolegia Nejvyššího soudu.

Kniha vyšla v Bodyart Press v roce 2016 nákladem přesahujícím 600 kusů, většina z nich se prodala. Právník Martin Zobač u soudu v minulosti uvedl, že Fiksová se s obsahem knihy neztotožňuje a nechala ji přeložit a vydat pouze za účelem finančního prospěchu.

Krajský soud v Brně vloni v červnu Fiksové potvrdil peněžitý trest patnáct tisíc korun a dalších 45 tisíc korun pro samotné vydavatelství. Předsedkyně senátu Markéta Jirsová při vyhlášení rozhodnutí uvedla, že kniha neobsahuje žádnou předmluvu, kde by byl prezentován názor Fiksové na obsah knihy. Fiksová na webu pouze vydala vyjádření, že s knihou nemá nic společného.

Vyšetřovatelé se knihou s názvem „Mýtus šesti milionů“ začali zabývat začátkem předloňského roku, kdy na nakladatelství a jeho produkci upozornil Deník N. Vrchní státní zastupitelství v Praze věc předalo na Vysočinu.

Policie případ nejdříve loni v březnu odložila. Nejvyšší státní zastupitelství ale nechalo rozhodnutí přezkoumat a vyšetřovatelé poté nakladatelství a jednoho člověka koncem léta začali stíhat za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

„Mýtus šesti milionů“ je jednou z nejznámějších publikací popírajících holocaust. Autor útlého spisu například tvrdí, že údaj o šesti milionech židovských obětí nacismu je „záměrným a bezostyšným“ paděláním historie a že jde o „legendu genocidy“.