Nejvyšší soud přerušil trest třem lidem ze Zadehovy kauzy, o dovolání ale nerozhodl

Nejvyšší soud propustil z vězení tři lidi odsouzené kvůli ovlivňování svědků kolem podnikatele Shahrama Zadeha. Upozornil na to web Seznam Zprávy, informaci potvrdil mluvčí soudu. Ve čtvrtek odpoledne trojice, které soud přerušil trest, opustila vězení.

Pravomocný rozsudek nad Shahramem Zadehem a dalšími pěti lidmi v kauze ovliňování svědků vynesl brněnský krajský soud loni v září. Zpřísnil prvoinstanční tresty za křivé obvinění, nadržování a podplácení a do vězení poslal pět z šesti obžalovaných. Původně měl za mřížemi skončit pouze Zadeh, ostatní zprvu odcházeli s podmínkou. Podle odvolacího soudu ale jednali jako zločinná skupina.

Třem odsouzeným – mezi nimiž je podle Seznamu advokát Záviš Löffelmann, který dostal trest 5,5 roku – nyní Nejvyšší soud, ke kterému podali dovolání, přerušil výkon trestu. Mluvčí soudu Petr Tomíček však zdůraznil, že to neznamená, že by „tím senát předjímal budoucí rozhodnutí v této kauze“. Koho konkrétně soud pustil z vězení, Tomíček nekomentoval, neřekl ani, zda má trest přerušen sám Zadeh.

Ten již dříve označil trestní řízení za komedii a soud za brněnskou justiční mafii. Obžalobu pro ovlivňování svědků označil za nesmysl.

Shahram Zadeh a další lidé skončili ve vězení kvůli ovlivňování svědků v jiné Zadehově kauze, v níž přitom soudy ještě nerozhodly. Jde o údajné daňové úniky. Obžaloba tvrdí, že Zadeh a další lidé neodvedli státu 2,5 miliardy korun, které měli zaplatit při dovozu pohonných hmot do Česka. Proces začal na jaře 2016, dosud neskončil.