Zadeh založil podle soudu zločineckou skupinu. Dostal vyšší trest v kauze ovlivňování svědků

Vinu Shahrama Abdullaha Zadeha a dalších pěti obžalovaných v kauze ovlivňování svědků potvrdil Krajský soud v Brně. Trest mu zpřísnil z původních 3,5 roku na osm let, čtyři z dalších pěti obviněných místo původního podmíněného trestu poslal do vězení. Íránský podnikatel čelí obvinění i v daňových únicích při prodeji pohonných hmot, právě při vyšetřování tohoto případu se podle vyšetřovatelů snažil ovlivnit výpovědi svědků ve svůj prospěch. Rozhodnutí je pravomocné.

Podle krajského soudu se obžalovaný podnikatel neprovinil jen křivým obviněním, nadržováním a podplácením, za které jej potrestal městský soud za začátku března do vězení, ale šlo o organizovanou zločineckou skupinu. Výši trestu tak krajský soud zvedl z 3,5 roku na osm let.

„S jednotným záměrem a cílem jednali tak, aby orgány činné v trestním řízení nezjistily pravdivý skutkový stav a došly k nesprávným závěrům. Také aby vyšetřujícím policistům přivodili trestní stíhání a zpochybnili vyšetřování,“ řekla předsedkyně senátu Halina Černá.

Zadeh podle rozsudku skupinu založil, následně se zapojili i ostatní. „Zadeh je řídil a poskytoval finanční prostředky,“ uvedla soudkyně. Podle státního zastupitelství se na popud Zadeha snažili, aby někteří svědci v Zadehově trestní věci vedené u krajského soudu vypověděli nepravdivě v neprospěch obžaloby. Dalším cílem bylo podle zastupitelství to, aby byli křivě obviněni policisté, případně pracovníci justice.

„Krajský soud konstatoval shodně s obžalobou, že panem Zadehem byla založena organizovaná zločinecká skupina a z toho pohledu bylo rozhodnuto o vině obžalovaných. Navrhoval jsem trest 8,5 roku (Zadehovi), uloženo bylo o něco méně. Trest beru jako zákonný a odpovídající,“ řekl státní zástupce Robert Henzel.

Soud poslal do vězení i další čtyři obžalované

S nepodmíněnými tresty od soudu odešli další čtyři obžalovaní. Eva Halamková půjde do vězení na šest let a čtyři měsíce, advokát Záviš Löffelmann na 5,5 roku. Martin Veselý od městského soudu dříve odešel bez trestu, protože ho loni Krajský soud v Praze odsoudil k vězení v jiném, nesouvisejícím případě. Krajský soud mu souhrnným rozsudkem uložil trest sedm let vězení.

Se souhrnným trestem od soudu odešel i bývalý policista Jan Šebek, soud mu uložil šest let vězení. S trestem dva roky podmíněně odložené na čtyři roky vyvázl advokát Ondřej Kučera, který byl spolupracujícím obviněným. Soud mu mimo jiné uložil peněžitý trest milion korun.

Krajský soud začal odvolání projednávat první zářijový týden, tento týden měl rozplánované tři jednací dni. Ve středu byla podle mluvčí krajského soudu Evy Angyalossy porada senátu pro vyhlášení rozhodnutí.

Zadeh už dříve označil trestní řízení za komedii a soud za brněnskou justiční mafii. Obžalobu označil za nesmysl. Jeho a dalších 14 lidí v Zadehově hlavní kauze státní zastupitelství viní z daňových úniků. Jsou podezřelí z toho, že šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda je 2,5 miliardy korun.