Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout o dovoláních v kauze IZIP, nařídil Ústavní soud

Ústavní soud nařídil Nejvyššímu soudu, aby se znovu zabýval dovoláními bývalého ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška a společníka firmy FINIM Ilji Čurdy. Oba si odpykávají šestileté tresty vězení za podvod. Nejvyšší soud v roce 2021 procesně chyboval, když Paškovi s Čurdou neumožnil reagovat na vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství k jejich dovolání. Rozsudek i po úterním zásahu ÚS zůstává pravomocný.

„Nejvyšší soud, který pochybil ve svých procesních úkonech, dostává další příležitost, aby se s dovolacími námitkami mohl řádně vypořádat,“ uvedla ústavní soudkyně zpravodajka Kateřina Ronovská.

Firma IZIP dříve provozovala pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu elektronické zdravotní knížky a portál pro komunikaci s lékaři či zaměstnavateli. Pašek s Čurdou se podle verdiktu rozhodli na této spolupráci obohatit na úkor IZIP. V roce 2008 proto nechali uzavřít zprostředkovatelské smlouvy, podle nichž měla Čurdova FINIM dopomoci IZIP k rozšíření kontraktů s pojišťovnou.

Smlouvy však byly podle justice účelové a FINIM žádnou zprostředkovatelskou činnost neprováděla. Čurda přesto jménem své firmy vystavoval společnosti IZIP faktury, které Pašek nechal proplácet. Pašek se pak nechal ve FINIM zaměstnat a Čurda mu část získaných peněz vyplatil jako mzdu.

Oba muži musí dostat prostor k vyjádření

Obžaloba kvalifikovala jednání mužů jako zpronevěru, pražský městský soud ale dospěl k závěru, že šlo o podvod, což potvrdil i odvolací senát vrchního soudu. Dovolání obou mužů následně odmítl Nejvyšší soud, ten bude nyní rozhodovat znovu a musí dát aktérům prostor, aby se vyjádřili k argumentům státního zastupitelství. Věcnou podstatou sporu se zatím Ústavní soud nezabýval. Jeho zásah je odůvodněn pouze procesním pochybením.

Oba muži měli podle pravomocného verdiktu zaplatit státu dvoumilionový peněžitý trest a společně nahradit podvedené IZIP škodu sto čtyřicet milionů korun. Pět let nesmí působit ve statutárních orgánech obchodních společností. Pašek i Čurda vinu popírali. Nikdo z aktérů se vyhlášení nálezu osobně nezúčastnil, oba muži jsou ve výkonu trestu.