Nejnovější video Kazmy bylo sledovanější než televizní zprávy. Vzbudilo ale i nenávistné reakce

Český internetový prostor rozvířilo nejnovější video Kamila Bartoška alias Kazmy o fingované dopravní nehodě. Dosáhlo většího počtu zhlédnutí, než mají nejsledovanější televizní zprávy. Ale vyvolalo kontroverzní, v některých případech až nenávistné reakce. Na mediální aspekt díla se zaměřil pořad Newsroom ČT24. Odhalují tvůrci jednoduchý princip vzniku fake news, tedy falešných zpráv? Lze opravdu dopředu předvídat, jak se chovají některá média v Česku, a využít nebo zneužít toho? Kazma i režisér jeho internetového pořadu Markus Krug byli hosty pořadu Newsroom ČT24.

Kazma ve své One Man Show na Stream.cz odhalil zákulisí toho, jak to bylo se sázkou uzavřenou s moderátorem Leošem Marešem a fingovanou dopravní nehodou. Sázka tehdy spočívala v tom, že v dané době nebude řídit jiné auto než trabanta. Tvůrci chtěli donutit Mareše, aby zastavil u havarovaného auta a při snaze pomoci člověku sedl do jeho vozu a popojel s ním, čímž by prohrál.

Ve chvíli, kdy se s havarovaným autem rozjel, měl Mareš podle Kazmy prohrát sázku a tím i svůj luxusní vůz. Na konci celého videa ale Kazma divákům sděluje, že vše bylo sehrané kvůli dobré věci – oficiální kampani, aby lidé zastavovali a pomáhali u dopravních nehod. 

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)

Tématem se zabývá nedělní vydání pořadu Newsroom ČT24. Jeho moderátor Luboš Rosí se Kazmy ptá, co je pro něj a jeho tým ještě etické, a co už je za hranou. „Řešíme to při každém díle a myslím, že dnes je etika ta hranice, kterou řešíme jako první. Nejsou to peníze nebo náš strach, jestli do něčeho jít, nebo ne, ale etika a to, aby výsledné video bylo takzvaně košer,“ odpovídá Kazma.

„V této konkrétní kauze, kdy v pozadí všeho byla osvětová kampaň, jsme věděli, že musíme jít za hranu. To proto, že lidi už jsou otupělí vůči tomu, co se na ně denně z internetu hrne. Každý den vidí v něčem krev, vraždy, cokoliv – a my jsme potřebovali ty lidi zastavit, aby si řekli, že tohle už je moc. Proto jsme šli na tu hranu,“ dodal.

Po zveřejnění videa se opakovaně objevilo nařčení, že tvůrci s příběhem „všechno bylo předem domluveno“ vyrukovali až po prvních silně negativních reakcích. Ty přišly hned poté, kdy moderátor Leoš Mareš veřejně odsoudil nafingování nehody.

„Celá věc byla od začátku naplánovaná, měla jasný scénář, ale protože bojujeme s realitou, tak je jasné, že některé věci se v určitých fázích mění,“ přiznává autor s přezdívkou Kazma. Režisér Markus Krug v Newsroomu ČT24 doplňuje: „Celé je to taková perníková chaloupka. Proto už v prvním našem příspěvku na sítích po fingované nehodě byly symboly 1/10, které odkazují k naší kampani. Snažili jsme se tak ukázat, že charitativní myšlenka tam byla od začátku.“

Rozhovor s Kazmou: Věděli jsme, že musíme jít za hranu, jinak by se o osvětové kampani nikdo nebavil (zdroj: ČT24)

David Polesný ze serveru Živě.cz v komentáři napsal, že Kazma a spol. svým videem kromě jiného poukazují i na problematiku fake news a nenávistnou propagandu na internetu. „Tu tvůrci tvoří podobně jako Kazma na základě šokujících bulvárních zpráv, které se nejlépe šíří. Namísto promyšlené akce s herci jim mnohdy stačí jen Photoshop nebo jen dobře výbušný text, a nenávist pak necílí proti sobě jako Kazma, ale proti názorům politických oponentů,“ tvrdí Polesný.

Kazma: Emoce jsou nejvirálnější aspekt dnešní internetové doby

Režisér videa Markus Krug pro Newsroom přiznává, že právě poukaz na fungování médií se do videa snažili také dostat: „Fake news a poukaz na to tam do určité míry byl. Ukazujeme, jak je jednoduché dostat téma do médií.“

Kamil Bartošek alias Kazma k tomu pak v nedělním Newsroomu dodává. „Emoce jsou nejvirálnější aspekt dnešní internetové doby, je to něco, co se nejvíc sdílí. A bohužel úplně nejvíc funguje to, že si lidi rádi kopnou. A to je věc, na kterou jsme chtěli poukázat.“