Nejdřív hlavní město, až pak provincie, radí Filip Vystrčilovi k možné cestě na Tchaj-wan

Události, komentáře: Miloš Vystrčil vs. Vojtěch Filip (zdroj: ČT24)

Tchaj-wan je provincie, která si hraje na suverénní stát, a Česká republika by měla za primárního partnera považovat Čínu a jednat primárně s Pekingem. V Událostech, komentářích to prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip; reagoval tak na slova předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který svou možnou tchajwanskou návštěvu označil za „reálnější a reálnější“.

Pevninská Čína považuje ostrov, na který se po komunistickém převzetí moci ve 40. letech uchýlila opozice, za svou nedílnou součást a totéž v rámci takzvané „politiky jedné Číny“ žádá i po světovém společenství; fakticky má ale Tchaj-wan vlastní prezidentku, volby i symboly.

Zvažovaná cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan proto stála na počátku několikaměsíční diplomatické přestřelky mezi nejvyššími ústavními kruhy Česka a čínskou ambasádou a neutichla ani poté, co zesnul občanský demokrat Jaroslav Kubera, jenž ji právě jako šéf horní komory zamýšlel.

Kuberův stranický kolega a nástupce v čele Valdštejnského paláce Miloš Vystrčil totiž jednání čínské ambasády, která v diplomatickém materiálu varovala před hospodářskou odvetou za tchajwanskou výpravu, označil za agresivní. Dotažení Kuberovy mise nový předseda Senátu nevyloučil a v úterý ji dokonce prohlásil za o něco reálnější.

„Agresivita Čínské lidové republiky pokračuje,“ oznámil ve vysílání ČT24 Vystrčil a uvedl, že se na něj prostřednictvím vedoucího jeho kanceláře před nedávnem telefonicky obrátil zaměstnanec čínského velvyslanectví se sdělením, že šéfovi horní komory nedoporučuje blahopřát tchajwanské prezidentce k uvedení do funkce.

„Nemohl vědět, jestli budu, nebo nebudu psát blahopřejný dopis, a přesto mi někdo jako druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli říkal, co mám dělat. Začal mi diktovat, jak bych se měl chovat,“ konstatuje Vystrčil. „Pokud s vámi někdo začne jednat jako s lokajem, vaši chuť prokázat, že jsme svébytnou, nezávislou a demokratickou zemí to zvyšuje,“ doplnil.

Filipova rada: Nejdřív hlavní město, potom provincie

„Každé velvyslanectví dělá svou práci,“ kontroval předseda komunistické strany Vojtěch Filip. „Naše suverénní chování je dáno právě tím, že se netlačíme do provincie, ale že jednáme s hlavním městem druhého státu,“ doplnil a o statusu Tchaj-wanu opakovaně mluvil v intencích čínské politiky.

„Začneme jednat s provincií, která si hraje na něco, co není?“ ptal se. „Třicet let respektujeme princip jedné Číny, tak se tak musíme chovat. Každý státník ve vysoké ústavní funkci nejdřív jede do hlavního města a pak do provincie. Nebudeme jezdit do provincie, jestliže nenavštívíme hlavní město suverenního státu,“ dodal Filip s tím, že pokud by se vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem držely jen na ekonomické úrovni, bylo by to s ohledem na otevřenost tuzemské ekonomiky pochopitelné.  

Význam telefonátu z čínské ambasády do Vystrčilovy pracovny potom Filip bagatelizoval. „Budou se k nám vždycky chovat tak, jaké chování dovolíme. Nemyslím si, že panu předsedovi nařizovali, aby nikomu neblahopřál. Nemyslím si, že by takový tón kdokoliv zvolil,“ řekl.

Oba politici diskutovali i o česko-ruských vztazích, více ve videu.