Na Rychnovsku se odpoledne objevilo slabé tornádo, potvrdili meteorologové

Na Rychnovsku se ve středu odpoledne objevilo slabé tornádo, potvrdil Český hydrometeorologický ústav. Vzdušný vír podle hasičů poškodil v okrajové části Rychnova nad Kněžnou několik domů a způsobil menší škody. Zasáhl okrajovou městskou část Lokot, nikoho nezranil, uvedli hasiči na sociální síti X (dříve Twitter). Nezisková organizace Czech Thunderstorm Research Association (CTRA) na Facebooku uveřejnila video od svědků události. Středeční tornádo bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu deváté letošní v Česku, čtvrté za poslední čtyři dny.

„Další, opět velmi slabé tornádo, se vyskytlo dnes (středa – pozn. red.) odpoledne západně od Rychnova nad Kněžnou. Zaznamenáno bylo na přeháňce, opět bez bleskové aktivity,“ uvedli meteorologové na sociální síti X. Za poslední čtyři dny jde o čtvrté tornádo – v neděli byla na Děčínsku a Nymbursku, v pondělí ve Fryštáku na Zlínsku.

„I když by se mohl zdát tento nárůst výrazný, jedná se o výběrový efekt. Všechna tato tornáda byla zaznamenána veřejností a umístěna na několik Facebookových stránek, které dohromady mají přes sto tisíc členů. Zcela jistě je tento zdánlivý nárůst oproti minulým letům způsoben právě tímto faktem. Více očí více vidí,“ uvedli meteorologové.

Středeční tornádo bylo podle nich v Česku deváté letošní. „Nutno ale zmínit, že například v roce 2002 a 2006 jsme zaznamenali tornád osm. A to bylo v době před výrazným rozmachem sociálních sítí,“ sdělili na webu meteorologové. Jakákoli souvislost například s případnou změnou klimatu je v případě tornád v současnosti neprokázaná, dodali.

„Obyvatele Lokotu vyděsil vzdušný vír, který se krátce po 15. hodině prohnal okrajovou částí Rychnova nad Kněžnou. Jeho následkem došlo k poškození střech čtyř objektů, stržení plotu, poškození ohřevu bazénu či vyvrácení dopravní značky,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Radek Mencl. Hasiči na místě pomáhali se zabezpečením a opravou poškozených střech a odstraněním popadaných stromů. „Z dostupných informací to vypadá na klasický vzdušný vír, zvedal tašky na střeše a podobně,“ řekl Mencl.

Zástupci organizace CTRA také uvedli, že ve 14:44 byla zachycena na video tromba z obce Synkov směrem na Lokot. „V části obce Lokot jsou dle svědků hlášeny škody na majetku,“ uvedli.

Tornáda v posledních dnech byla slabá a způsobila drobné škody. Na území Česka se ročně vyskytne maximálně několik tornád, většinou slabých, některý rok se neobjeví tornádo žádné. Nicméně krátkodobá tornáda se podle meteorologů zřejmě vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka. Výjimečná byla extrémní bouře s krupobitím a tornádem, která 24. června 2021 zasáhla několik jihomoravských obcí na Břeclavsku a Hodonínsku a způsobila škody přibližně za patnáct miliard korun.