Na očipování psa zbývá posledních pár dnů, jinak hrozí pokuta

Za psa bez čipu hrozí od Nového roku pokuta (zdroj: ČT24)

Několik posledních dnů mají lidé na to, aby nechali očipovat své psy. Povinnost značit štěňata nejpozději do půl roku věku bude platit od Nového roku. Má přispět ke snadnější identifikaci zvířete i majitele. Za nesplnění bude hrozit sankce.

  • Od 1. ledna 2020 bude povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem. Od tohoto data by měl být na území České republiky označený každý pes.
  • Štěňata musí být označena mikročipem nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině (tedy nejpozději v půl roce věku).
  • Mikročipem nemusí být označeni psi, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.
  • Zdroj: Státní veterinární správa

Veterinářka Ivana Marádová už za letošní rok načipovala 379 psů, což je o 315 víc než loni. „Určitě je větší zájem, dřív jsme čipovali sem tam, teď opravdu každý týden x případů,“ konstatuje. 

Například v Praze je přihlášeno více než 83 tisíc psů. Hlavní město zavedlo jejich povinné čipování už v roce 2005. Kontrolovat je mohou nejen městští strážníci, ale také veterinární správa.

„Když jsou někde větší chovy, problematické chovy, tak čipy umožní, že konkrétní zvíře je identifikováno s konkrétním očkovacím průkazem,“ vysvětluje opatření mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Za neočipovaného psa bude majiteli hrozit pokuta až 20 tisíc korun. Veterináři ale kritizují existenci hned několika evidencí – vzájemně propojené totiž nejsou. „V tuto chvíli funguje několik registrů, které jsou na soukromé bázi, nebo je provozují města, která už teď vyžadují čipování,“ vysvětluje Vorlíček.

Za registraci do systému je ale odpovědný majitel psa. „Nejhorší jsou případy, kdy má čip, ale není zaregistrovaný, což je potom problém. Když si to někdo zaregistruje do menšího registru, teoreticky potom se nemusí dát snadno dohledat,“ vysvětluje vetrinářka Marádová. O zavedení jednotného registru poslanci zatím diskutují.