Na inauguraci Petra Pavla lidé čekali i několik hodin, přijeli z celé republiky

Události: Veřejnost čeká na prezidenta Pavla (zdroj: ČT24)

Na inauguraci Petra Pavla přijeli do Prahy lidé z různých míst České republiky. Někteří několik hodin čekali, aby viděli jeho projev z první řady, jiní doufali ve společnou fotku a podání ruky. Další lidé sledovali přenos inaugurace v televizi, v kavárnách nebo i během vyučování jako studijní materiál.

„Abychom získali tady místo, abychom si ho drželi, abychom viděli pana prezidenta, až vystoupí na balkón, a mohli ho pozdravit,“ vysvětlila Lenka Janoušková ze Zruče nad Sázavou, proč přišla na nádvoří Pražského hradu už v devět hodin ráno. Na tu příležitost si oblékla flanelovou košili, během deště se schovala pod deštník a zahřívala se kávou z termosky.

Od rána lidé přicházeli také na Hradčanské náměstí. Třeba Libor Kůs z Domažlic si čekání krátil přípravou na pracovní pohovor. „Já mám přijímací řízení ve 14:15, tudíž nemůžu tu být na tu vlastní inauguraci, takže jsem přišel teďka na příjezd pana prezidenta, abych ho viděl,“ vysvětlil.

Celý den na místě naopak trávili Bláhovi. Novou hlavu státu chtěli osobně pozdravit. „Pan prezident pochází z kraje, ze kterého pocházíme i my. Volili jsme ho, tak se těšíme,“ poznamenal návštěvník z Nehvizd Vladimír Bláha. „Chtěl bych se s ním vyfotit nebo si alespoň podat ruku,“ prohlásil Dominik Bláha.

Příjezd prezidenta Petra Pavla

Po půl druhé na Hradčanském náměstí utichl nápor přijíždějících oficiálních hostů, a naopak začali přibývat lidé z řad veřejnosti, kteří se shromažďovali kolem zábran a chystali se inauguraci sledovat na velkoplošných obrazovkách.

„Zážitek na dlouho. Akorát jsme si mysleli, že pan prezident přijde tady se s námi pozdravit dolů, podáme si ruce, přivítáme se. Ale jinak úplně v pohodě všechno,“ komentovala příjezd Petra Pavla na Pražský hrad Lenka Janoušková ze Zruče nad Sázavou.

Bláhovým se naopak jejich přání splnilo. Moment, kdy se zdraví s prezidentem, si sami zaznamenali. „Tohle je video pana prezidenta, když jsem ho natočil, jak podává ruku mně i tátovi, a byla to pro mě velká čest,“ svěřuje se Dominik Bláha.

Zatímco Bláhovi pak vyrazili na procházku Prahou, další čekali ještě na mši ve svatovítské katedrále. „Byla jsme na celé inauguraci, potom jsme si prošli nádvoří a Hrad a teď čekáme už tady asi hodinu. Nám hodně záleží na tom, abychom se Te deum zúčastnili. Chceme se pomodlit za našeho pana prezidenta,“ řekla Jitka Strýhalová z Litvínova. Ve frontě stála jako první. Společně se svojí matkou. Do katedrály se tak obě dostaly.

Ohlasy na inauguraci mimo Prahu

Studentům tercie Biskupského gymnázia v Brně vyšel čas inaugurace přímo do hodiny základů společenských věd. Nejslavnostnější státní akt tak nebyl jen událostí, ale i studijní látkou. „Moc se mi to líbilo. Doufám, že se bude chovat slušněji k ostatním,“ poznamenala studentka Zuzana Mášová.

Rodika Račáková z Milířů na Plzeňsku neskrývala dojetí. Petra Pavla zná od dětství, jejich rodiče byli dobrými přáteli. „Ten Petr, teda pan prezident, má ty hodnoty od rodičů. A tak jako každá žena řekne, že je pěkný, tak i tohle platí,“ svěřila se Račáková. Ani po letech vztah nevyprchal. Račáková nejprve sbírala podpisy pro kandidaturu, dnes svého dobrého známého pozorovala už v nové, státnické roli.

Kavárna v sirnatých lázních v Ostrožské Nové Vsi otevřela o půl hodinu dřív, jen aby hosté, kteří o to stáli, mohli sledovat inauguraci. „Ona je dáma, on je velice elegantní. Myslím, že nás budou reprezentovat velice dobře,“ komentovala prezidentský pár klientka lázní Anna Novotná.