Chci vrátit důstojnost, respekt a slušnost, na které se rezignovalo, řekl Pavel v prvním projevu

Inaugurační projev prezidenta Petra Pavla (zdroj: ČT24)

Nový prezident Petr Pavel složil ústavou předepsaný slib. V inauguračním projevu řekl, že do kandidatury šel díky podpoře svého nejbližšího okolí, poděkoval i dalším podporovatelům. „Díky vám pravda opět zvítězila. Společně čelíme stejným problémům a společně se s nimi vypořádáme,“ slíbil. Do vedení země chce vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se podle něj rezignovalo ve jménu úspěchu bez ohledu na to, za jakou byl cenu.

Pavel si váží toho, že voliči dali přednost pravdě a slušnosti před populismem a překrucováním reality. „Brzy zveřejním plán na prvních sto dní ve funkci,“ slíbil.

Roli prezidenta považuje za nejtěžší tam, kde končí rozsah jeho pravomocí. „Je fér přiznat hned na začátku, že z tohoto důvodu na mnoho problémů sám nestačím. Budu ale aktivně hledat cesty ve spolupráci se všemi, kdo k takovým řešením mohou přispět,“ avizoval Pavel. Všechny kroky je připraven vysvětlovat.

Pavel chce pracovat hlavně v podhradí. Bude pokračovat v návštěvách regionů, chce také Hrad více otevřít lidem i kulturním, společenským a vzdělávacím akcím a vrátit na něj srozumitelnou, transparentní a pravidelnou komunikaci.

Události: Inaugurační projev Petra Pavla podrobně (zdroj: ČT24)

Můj nový tým jsou všichni

Česká společnost není příliš rozdělená, pouze si zvykla víc mluvit o tom, co ji rozděluje, míní nová hlava státu. Mluvit by se podle něj mělo naopak o tom, co lidi spojuje. Za svůj nový tým proto označil všechny občany nehledě na to, zda volili a komu dali hlas.

V každém kraji prý žije mnoho lidí s jasnou představou, jak Česko posouvat dopředu, ale brzdí je třeba předsudky, nedostatek odvahy nebo zbytečná byrokracie. „Přeji si, abychom tento stín spolu dokázali překročit. Nekomplikujme jednoduché, nevyrábějme překážky, neztrácejme čas hledáním perfektního, abychom nakonec neudělali nic,“ vyzval.

V zahraniční politice může být Česko podle Pavla stmelujícím hráčem. Jednotný středoevropský hlas bude důležitý pro pomoc Ukrajině k vítězství. „Nejen naše historická zkušenost by měla být důvodem, abychom v její podpoře i nadále pokračovali. Pomáháme tím nakonec i sami sobě,“ je přesvědčený.

Nový prezident následně za podporu na slavnostní číši vína ve Španělském sále Pražského hradu poděkoval manželce Evě, rodině, úzkému týmu i všem podporovatelům včetně harleyářů. Řekl, že jeho žena stojí za podstatnou částí jeho úspěchu ve volbě hlavy státu. Slíbil, že bude na rozdíl od její předchůdkyně plnohodnotnou první dámou. Zabývat se bude zdravotní prevencí, tématy rodiny a podpory dětí a seniorů.

„Bude skvělou první dámou, bude vidět, působit příjemně, je i připravena věnovat se tématům, jako jsou rodinné vztahy, péče o děti, seniory,“ uvedl. Dodal, že je jí v nové roli připraven poskytnout veškerou podporu.

Slavnostní číši vína uspořádali organizátoři ceremoniálu asi pro 2500 účastníků. Budoucí šéfka kanceláře Hradu Jana Vohralíková při přípravě akce popsala, že půjde o lidské setkání, kterého se vedle účastníků předcházející inaugurační schůze parlamentních komor zúčastní také podporovatelé a přátelé prezidenta.

Přátelské setkání s hosty „číše vína“ ve Španělském sále (zdroj: ČT24)