Na Pražský hrad se vrátila standarta, kterou umělci v roce 2015 vyměnili za trenýrky

Petr Pavel nechal při pozdravu na nádvoří rozvinout navrácenou standartu (zdroj: ČT24)

Na Pražský hrad se ve čtvrtek vrátila prezidentská standarta, kterou v roce 2015 skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Standarta prošla restaurováním a vrátily se na ni symboly, které umělci odstranili a rozstříhali. Prezident Petr Pavel ji ve čtvrtek rozvinul z balkonu při své promluvě k lidem na třetím hradním nádvoří a uvedl, že bude součástí prohlídkového okruhu na Pražském hradě.

Vrátit standartu na Hrad se rozhodl prezident Petr Pavel ještě v době kampaně, podmínkou bylo, že ve volbě nezvítězí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Umělci mu ji poskytli a od ledna byla v úschově.

„Abychom si mohli připomínat, že hodnoty jsou něco, o co můžeme velmi rychle přijít. Že si je musíme hlídat, aby se nám neztratily, jak se nám na nějakou dobu ztratila tato standarta,“ uvedl prezident.

Události: Na Hrad se vrátila standarta, kterou umělci vyměnili za trenýrky (zdroj: ČT24)

„Vnímáme to tak, že se na Hrad vrací vyprázdněný symbol, který se nový prezident asi bude pokoušet naplňovat, sám něco takového hlásá. Bude obnovovat hodnoty, ke kterým se ty symboly, o něž nám šlo, vztahují,“ řekl ve čtvrtek člen skupiny vystupující pod jménem Petr Žílka.

„Přijde nám to příznačné, že se tam vrací vyprázdněný kus hadru, ze kterého prezident bude dělat znovu standartu, tak jako z celého úřadu. Vnímáme to jako prostor pro nový obsah. Otázka je, co bude s těmi kolektivními šrámy na duši,“ dodal Žílka.

Švadleny doplnily vrchní dekorativní vrstvy

Zhotoven po své akci tvrdili, že standartu rozstříhali a rozdali lidem. Žílka v lednu sdělil, že rozstříhána byla jen část standarty. Ta se skládá z dvou vrstev bílé látky, podkladu či nosiče, na nichž jsou z obou stran vyšité státní symboly. Skupina dle Petra Žílky státní symboly odpárala a rozstříhala, podklad přitom zůstal zachován.

„Během uplynulých měsíců nechali standartu zrenovovat a znovu tam natáhli tu grafickou část, kterou my jsme rozstříhali,“ řekl ve čtvrtek. Jejím znovuvyvěšením se podle něj završil příběh výměny standarty za trenýrky. 

Tým prezidenta Pavla nechal standartu opravit v pražské firmě Tyla CZ, kde ji původně vyrobili. Majitel dílny František Münzberg uvedl, že švadleny doplnily pouze vrchní dekorativní vrstvy. „To je to, co se nám vrátilo zpátky, jen ta nosná vrstva z obou stran ustřižená,“ dodal.