Na Hradě končí zástupce Forejta, míří do čínského byznysu

Praha – Miroslav Sklenář, zástupce prezidentova protokoláře Jindřicha Forejta, opouští Pražský hrad. Informují o tom Hospodářské noviny. O Sklenářovi se dříve spekulovalo jako o možném Forejtovu nástupci, nyní míří do služeb blíže nespecifikované čínské firmy.

Sklenář na Pražský hrad přišel v loňském roce, podle Hospodářských novin ho měli do Zemanových služeb povolat kancléř Vratislav Mynář a poradce Zdeněk Nejedlý, aby Forejta nahradil. Ten totiž před prázdninami údajně podal výpověď s vidinou velvyslaneckého postu ve Vatikánu, po rozhovoru s hlavou státu ale svou výpověď stáhl.

„Pan Forejt byl schválen už minulou vládou do funkce velvyslance ve Vatikánu a já věřím, že po skončení mého funkčního období tam nastoupí. Do té doby si on i já přejeme zůstat ve vzájemné spolupráci v takových funkcích, v jakých jsme,“ uvedl Zeman loni v říjnu. Pravomoci protokoláře se mezi Forejta a Sklenáře rozdělily; první zmíněný měl na starosti zahraniční cesty prezidenta, jeho zástupce Sklenář připravoval návštěvy na Hradě.

Nyní Sklenář odchází, výpověď podal minulý týden. V Česku má Sklenář pomáhat čínské společnosti otevřít tuzemskou pobočku. „Domluvili jsme se, že se k odchodu nebudu nijak vyjadřovat,“ řekl Hospodářským novinám Sklenář, který ve funkci hradního protokoláře působil v době Václava Havla.