Na Čermáka, který nenastoupil do vězení, vydal soud mezinárodní zatykač

Krajský soud v Plzni vydal mezinárodní zatykač na Tomáše Čermáka, který nenastoupil do vězení. Upozornil na to web Novinky.cz, podle kterého měl Čermák doma plán cesty do Ruska. Odsouzen byl na pět a půl roku za podněcování ke spáchání teroristického činu.

Po Čermákovi vyhlásila policie koncem srpna pátrání, nyní již je na něj vydán i mezinárodní zatykač. „Policie dospěla k poznatkům, že by se mohl zdržovat mimo Českou republiku, tak krajský soud vydal příslušné dokumenty, které směřují k zadržení odsouzeného i mimo Českou republiku,“ upřesnil plzeňský soudce Tomáš Bouček.

Dodal, že soud vydal dva dokumenty – zatýkací rozkaz, který je účinný v zemi Evropské unie, a podobný dokument pro země mimo ni. Novinky.cz uvedly, že policisté nalezli u Čermáka doma itinerář k cestě do Ruska.

Policejní mluvčí Barbora Šmaterová uvedla, že podnět vydání mezinárodního zatykače dali policisté. „Důvod byl ten, že pracujeme se všemi verzemi, tedy i s tou, že by se hledaný mohl zdržovat v zahraničí,“ sdělila.

Čermák měl v srpnu nastoupit do vězení, což se nestalo. Za mřížemi má podle pravomocného rozsudku pobýt pět a půl roku. Potrestán byl za to, že v době koronavirové pandemie veřejně vyzýval k násilí vůči politikům.

Ve videu zveřejněném loni v únoru na Facebooku nabádal v souvislosti s přijetím novely pandemického zákona k převzetí moci, vypálení Senátu a k vymanění České republiky ze struktur EU a NATO. Za hlavní cíl násilí označil zejména senátory, poslance a členy vlády. Mimo jiné prohlásil „musíme těm dobytkům zatnout tipec“ a „vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy“.

Čermák byl spolu s Patrikem Tušlem podmíněně potrestán také kvůli nenávistným výrokům o Ukrajincích za podněcování nenávisti. Nepravomocně byli odsouzeni také za výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.