Muži zadržení kvůli vynášení informací z trestních řízení si stěžují na vazbu

Radek Holub a Igor Gáborík stíhaní v kauze vynášení informací z trestních řízení podali stížnost proti vazbě. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu obvinil detektiva protikorupční policie Holuba, bývalého policistu z hospodářské kriminálky Gáboríka a také celníka Pavla Šímu minulý týden, kdy také zasahoval na pražském městském státním zastupitelství.

Soudce rozhodl o vazbě pro Radka Holuba a Igora Gáboríka koncem minulého týdne. Nyní se Krajský soud v Praze zabývá jejich stížností proti vazbě, uvedl předseda Okresního soudu pro Prahu-východ Martin Dostál. Upozornil, že neexistuje lhůta, do kdy musí krajský soud o stížnosti rozhodnout, zpravidla je však věc soudu předkládána do dvou týdnů.

Zásah, po kterém si ÚOOZ odvedl Radka Holuba z protikorupčního útvaru, Pavla Šímu z celní správy a bývalého policistu Igora Gáboríka, byl dosavadní vrchol mnohaletého vyšetřování úniků informací z trestních řízení a z uzavřených systémů bezpečnostních složek.

Český rozhlas již dříve uvedl, že Holub a Šíma dávali informace Igoru Gáboríkovi, který je potom předával soukromé detektivní kanceláři. Šlo například o vyšetřování Nemocnice Na Homolce nebo kauz v pražském dopravním podniku.

Kromě protikorupční policie zasahoval ÚOOZ také na pražském městském státním zastupitelství, kde prohledal kancelář státní zástupkyně Dagmar Máchové. Podle redaktora ČT Jiřího Hynka policisté i ji podezírali v souvislosti s vynášením informací. Neobvinili ji však, ačkoli byla podat vysvětlení.

Vedení státního zastupitelství potom Máchovou přeložilo na netrestní úsek a odebralo jí veškeré trestní kauzy. Dagmar Máchová se zabývala například případy kolem Opencard nebo tunelováním společnosti Neograph. V tomto případu byli odsouzeni svědci vystupující v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.