Muž vinil lékaře, že nepřímo zabíjejí pacienty s covidem. Hrozí mu za to až osm let vězení

Plzeňské státní zastupitelství obžalovalo Pavla Hlávku z šíření poplašné zprávy a pomluvy. České televizi to potvrdila náměstkyně okresního státního zástupce Ivana Hostašová. Muž na videu obvinil lékaře plzeňské nemocnice, že nepřímo zabíjejí pacienty, když jim nechtějí podávat přípravky ivermektin a isoprinosin. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu mu hrozí až osm let za mřížemi. Případem se bude zabývat Okresní soud v Plzni.

„Státní zástupce zdejšího státního zastupitelství podal obžalobu na obviněného P. H. pro zločin šíření poplašné zprávy,“ uvedla náměstkyně Hostašová.

Hlávka video natočil na koronavirovém oddělení v plzeňské nemocnici, kde v tu dobu ležela jeho matka. Zaznamenal, jak se pokoušel přesvědčit personál nemocnice, aby jeho matce začal podávat přípravky ivermektin a isoprinosin.

Nemocnici obvinil, že nepřímo zabíjí nemocné, když jim tyto látky nepodala, a snažil se o tom přesvědčit i další pacienty. Nahrávka měla na internetu během dvou dnů téměř padesát tisíc zhlédnutí. Pavel Hlávka je zakladatelem rádia Svobodný vysílač, které často šíří konspirace a dezinformace.

Video nemocné matky

Podle Deníku N video začínalo tím, že Hlávka dostal svolení navštívit svou nemocnou matku na covidovém lůžku v plzeňské fakultní nemocnici na Borech. Poté, co se oblékl, šel na pokoj, kde ležela jeho matka s dalšími dvěma pacientkami. Vše si nepřetržitě nahrával na telefon.

Po příchodu k matce, která je v tu dobu napojená na dýchací přístroje, se ji snažil přesvědčit, aby na něj zamrkala a dala tak najevo, že chce, aby jí podal léky ivermektin a isoprinosin, které s sebou přinesl. Následně Hlávka na lékaře naléhal, aby matce léky podali. Ti to odmítli. Jeden z léků by jí podle lékařů v jejím stavu přitížil, druhý je podle nich neúčinný.

Hlávka se ve videu také snažil přesvědčit ostatní pacienty, že koronavirus není problém, že je vymyšlený a všichni by měli brát zmíněné léky, které problémy s ním spojené podle něj léčí.