Ministerstvo dopravy se zaměřuje na mladé řidiče, poskytne jim bezplatné kurzy i možnost řídit od sedmnácti

Události: Ministerstvo dopravy cílí na mladé řidiče (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy se chce znovu zaměřit na zlepšování dovedností mladých řidičů. Ti, kteří vlastní řidičský průkaz skupiny B, se mohou znovu hlásit do jednodenních zdokonalovacích kurzů. Ministerstvo chce také umožnit řízení od sedmnácti let pod dohledem takzvaného mentora. Řidiči do čtyřiadvaceti let věku platí za ty nejrizikovější – ročně způsobí okolo sto třiceti smrtelných nehod.

Ještě před pár lety stál kurz na polygonu kolem pěti tisíc – člověk si z něj odnesl hlavně cit pro to, jak se auto chová v mezní situaci. Mladým do čtyřiadvaceti let je začala nabízet Asociace autoškol České republiky (AA ČR) před třemi lety zadarmo – a letos už jde o sedmdesát termínů.

„V dopolední části se zaměřujeme víc na teoretické znalosti, setkají se s dopravním psychologem, lokální dopravní policista jim ukáže nehodová místa. V odpolední části si ve svém vlastním vozidle vyzkoušejí, jak reaguje,“ uvedl předseda výkonné rady AA ČR Aleš Horčička.

Několik dnů po spuštění rezervací jsou na všech kurzech alespoň nějaká volná místa. Dohromady je v nabídce osm lokalit – třeba autodromy v Mostě, Sosnové, ale také Jihlava, Příbram nebo dvě lokality na severovýchodě republiky.

„Tady jde o to, aby ti, kteří se chtějí na silnici chovat odpovědně, mohli takové nástroje využít,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Za první tři roky prošlo kurzy asi dva a půl tisíce zájemců. Tedy zhruba jedno procento populačního ročníku. I proto může být dopad na situaci na silnicích spíš omezený.

Zavedení mentorů pro nezletilé řidiče

Vláda momentálně chystá nový zákon o provozu na pozemních komunikacích. Platit má od příštího roku a právě mladých řidičů by se měl dotknout velmi výrazně. Například na první dva roky jim stanovuje nižší počet trestných bodů. Pokud jich nasbírají šest, budou muset na psychologický pohovor a školení.

Zároveň se ale zavádí možnost řídit už v sedmnácti letech – a to pod dohledem mentora. Tím musí být bezúhonný řidič, který za posledních pět let nedostal žádný trestný bod a průkaz má minimálně deset let.

Takovým mentorem by typicky mohl být jeden z rodičů. Autoři této myšlenky očekávají, že právě díky jeho působení by se mladý řidič zdokonaloval mnohem efektivněji. Nakonec – v řadě rodin to tak chodí už teď a často déle než jeden rok.

Navíc ministerstvo mentory nově zařadilo i do systému zlepšování řidičů, takže bezplatné kurzy, které autoškoly poskytují začátečníkům, nově platí i pro ně.