Ministerstvo dopravy chce prodej poznávacích značek na přání

Praha - Státní poznávací značky na míru - taková je podle Mladé fronty Dnes představa ministerstva dopravy. Řidiči by si mohli sami alespoň částečně určit, jaká čísla se na jejich SPZ objeví. Samozřejmě za poplatek. Podle mluvčího ministerstva Karla Hanzelky se novela do sněmovny dostane zřejmě příští rok.

Pořízení poznávací značky na přání by podle Hanzelky vyšlo na 10 000 až 15 000 korun. Řidič by si mohl sám zvolit kombinaci posledního čtyřčíslí. První tři znaky na SPZ by zůstaly stejné jako nyní. Dvě čísla a písmeno označující kraj, kde bylo vozidlo zaregistrováno, by se tedy nezměnily.  

Ministerstvo uvažuje i o tom, že by majitelé aut při registraci na úřadech dostávali tři poznávací značky místo současných dvou. „Dnes, když jednu značku na autě ztratí, nemohou s vozem vůbec na silnici. Takhle by měli jednu náhradní,“ vysvětluje Hanzelka. Ministerstvo chce také prosadit, aby úřady vydávaly duplikáty za ztracené značky. V současnosti musí řidiči po ztrátě registrační značky žádat o úplně novou. 

Volbu SPZ na přání chce navrhnout i pražský magistrát a ve svých představách jde ještě dál než samotné ministerstvo. Novela by měla motoristům umožnit vybírat si na svou značku nejen čísla, ale i písmena. „Na návrhu pracujeme,“ potvrdila deníku náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED). 

Prodej SPZ na přání úspěšně funguje už v řadě evropských zemí. Například v Dánsku stojí v přepočtu 23 000 korun, v Bulharsku zaplatí motorista až 100 000 Kč, na Slovensku 4000 korun.