Měsíční platba za státní pojištěnce příští rok stoupne o bezmála 200 korun

Za dítě, seniora nebo nezaměstnaného bude stát příští rok na zdravotním pojištění platit měsíčně 2085 korun, letos je to 1900 korun. Příslušné nařízení ve středu schválila vláda. Na takzvané státní pojištěnce půjde podle odhadu ministerstva financí příští rok z rozpočtu 151 miliard korun, téměř o jedenáct miliard víc než letos. Podle aktuálního odhadu stát letos zaplatí 140,1 miliardy, zhruba o 1,7 miliardy méně, než se očekávalo ve schváleném rozpočtu.

Příští rok bude první, kdy se výše valorizace platby za státní pojištěnce bude podle zákona měnit automaticky. Částka se navýší meziročně o polovinu růstu reálné mzdy a inflaci z června 2023. Pro příští rok tedy o 9,7 procenta. Stejně se zvýší na 15 440 korun i vyměřovací základ, ze kterého odvádějí například podnikatelé minimální pojistné.

Pojišťovny pro příští rok počítají s tím, že systém veřejného zdravotního pojištění bude hospodařit s více než 489 miliardami korun, na zdravotním pojistném se vybere přes 334 miliard.

Ministerstvo financí předpokládá, že státních pojištěnců bude 6,035 milionu, zhruba o sto tisíc méně než letos. Od začátku války stát platil pojištění i uprchlíkům z Ukrajiny, v současné době většině dospělých 150 dní od příchodu do Česka, dětem, seniorům a pečujícím matkám po dobu dočasné ochrany. V červnu mělo dočasnou ochranu asi 344 tisíc lidí, na konci května jich přes 99 tisíc pracovalo a nárok na státní platbu za zdravotní pojištění neměli.

Z rozpočtu tak podle odhadů půjde na státní pojištěnce asi 151 miliard korun. „Mělo by tak oproti schválenému rozpočtu 2023 dojít k meziročnímu zvýšení o 9,2 miliardy korun. Aktuální odhad platby státu v roce 2023 je nižší než schválený rozpočet na rok 2023,“ uvedlo v dokumentu ministerstvo. Očekává, že platba státu bude 140,1 miliardy.

Tisková konference premiéra Petra Fialy (zdroj: ČT24)