Mafra se ve sporu o odškodnění pro Marešovou obrátila na Ústavní soud

Vydavatelství Mafra nesouhlasí s rozsudkem, podle kterého má vyplatit zdravotní sestře Věře Marešové odškodnění 700 tisíc korun. Obrátilo se proto na Ústavní soud. České televizi to sdělila mluvčí soudu Kamila Abbasi. Odškodnění Marešové soudy pravomocně přiznaly, protože mediální dům podle rozsudku nerespektoval presumpci neviny při informování o trestním stíhání Marešové.

„Stěžovatelem je dle informačního systému Mafra, a. s. Ve věci dosud nebylo rozhodnuto,“ potvrdila ČT mluvčí Abbasi. Vydavatelství se loni obrátilo také na Nejvyšší soud, dovolání ale odmítl.

Zdravotní sestra Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici. Obžaloba tvrdila, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Soudy ale ženu pravomocně osvobodily, protože nebylo prokázáno, že se skutky staly. V mezičase o kauze intenzivně referovala média, mimo jiné i ta z vydavatelství Mafra, které je součástí koncernu Agrofert. Vydává deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny či Metro, spadá pod něj i zpravodajský portál iDNES.cz či Lidovky.cz.

Po Mafře žena původně požadovala odškodnění 6,7 milionu korun kvůli tomu, že média podle ní neinformovala o kauze korektně a mohla ve čtenářích vyvolat dojem, že je vinna. Používala například termín „vraždící sestra“, v titulku jednoho ze článků napsala „Zabíjela, aby si ulehčila práci“. Podle pravomocného verdiktu Mafra skutečně v desítkách mediálních výstupů porušila presumpci neviny, soudy to přičítaly „nezdrženlivosti“. Podle odvolacího Městského soudu v Praze ale těžiště odpovědnosti za újmu Marešové leží na státu.

Ten ji měl podle pravomocného rozsudku vyplatit 2,27 milionu korun plus úroky. Odškodnění značně převyšuje běžně přiznávané částky. Ministerstvo spravedlnosti Marešové za nezákonné stíhání už dříve dobrovolně vyplatilo zhruba milion korun, zbytek žena vysoudila.

Žaloby podala i na další vydavatelství či televize. V součtu vysoudila miliony korun, ne všechny spory jsou již pravomocně ukončené.

Například mediální dům CNC, který mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha, musí ženě podle pravomocného rozsudku zaplatit 900 tisíc korun. Ve sporu s TV Nova soud ženě přiznal 1,2 milionu korun. Od Vltava Labe Media získala 250 tisíc korun. S vydavatelstvím Economia uzavřela mimosoudní dohodu, její podobu strany nezveřejnily. Televize Prima má Marešové zaplatit 600 tisíc korun, loni v září o tom nepravomocně rozhodl Obvodní soud pro Prahu 8.