Lidé mají problém získat příspěvek na péči nebo invalidní důchod. Stát slibuje změnu systému

Události: Problémy se získáváním příspěvků na péči (zdroj: ČT24)

Stále více lidí se obrací na lékaře a odborná centra s tím, že mají problém získat příspěvek na péči nebo jim byl snížený invalidní důchod, a to přesto, že se jejich stav nelepší. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje změnu v systému schvalování příspěvků.

Michaela Krejčí před rokem odešla z práce, aby mohla pečovat o vážně nemocnou matku. Rodina se navíc nastěhovala do jednoho bytu, aby vše finančně zvládla. „Matka je na ventilátoru, v noci k ní někdy vstávám i desetkrát,“ popsala.

Jen léky stojí dva tisíce korun měsíčně. I proto dcera žádala o nejvyšší možný příspěvek na péči. Dosáhla ale jen na třetí stupeň, což je o zhruba šest tisíc méně. Proti rozhodnutí úřadů se odvolala. „Po odvolání tady nikdo na šetření nebyl. Napsali, že se maminka může sama najíst, což není pravda,“ řekla Michaela Krejčí.

Rodině pomáhá specialistka na domácí plicní ventilaci Kamila Zikmundová. Podpořila ji i nemocnice v Ostrově. Přesto bylo odvolání zamítnuto. „Stav vyžaduje čtyřiadvacetihodinovou péči, v podstatě péči sestry na JIP, kterou tady zastává dcera. Paní je napojena na plicní ventilátor, kdy je ohrožena její základní funkce,“ popsala stav ženy Kamila Zikmundová.

Lidé se zdravotním omezením se bojí pracovat

Potíže s příspěvky i snižováním invalidních důchodů řeší také řada onkologických pacientů, nevidomých i lidí s roztroušenou sklerózou. Podle organizací jde často o případy, kdy se lidé navzdory nemoci snaží částečně vrátit do života.

„Lidé se skutečně začínají bát pracovat nebo se ptají, co si mohou přivydělat načerno, ať nepřijdou o příspěvek na péči nebo invalidní důchod,“ řekla předsedkyně představenstva Revenium Hana Potměšilová.

Ministerstvo chce jednotné posuzování

Organizace proto opakovaně jednala s ministerstvem práce a sociálních věcí, lékaři i zástupci sněmovny. Další schůzku plánují na září.

„Mechanismus schvalování posuzování běží přes Českou správu sociálního zabezpečení a úřady práce. Jsou dlouhé lhůty pro vyřizování. Chceme, aby to do budoucna běželo pouze pod jedním úřadem,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU–ČSL).

Praktičtí lékaři zase chtějí otevřít debatu na kongresu se zástupci lékařské posudkové služby.