Lidé během léta častěji řeší pas na poslední chvíli, vyzvednout se dá ale jen v Praze

Události: Letní cestování a nové doklady (zdroj: ČT24)

V létě přibývá zájemců o výměnu nebo pořízení osobních dokladů. Kvůli cestám do zahraničí roste i počet žádostí o takzvané expresní pasy. Třeba když lidé na poslední chvíli zjistí, že je jejich doklad neplatný. Nový pas vystaví úřady do druhého dne, vyzvednout se ale dá jen v hlavním městě.

Před pracoviště ministerstva vnitra během polední pauzy přichází první zájemci o nové doklady, mezi nimi je i Adéla Gasnárková. Ta sem pro cestovní pas musela přijet osobně z jihomoravského Vracova.

„V úterý jsem zjistila, že mám pas se starým příjmením, že jsem si ho po svatbě nezměnila, takže jsem musela rychle zažádat a dojet dneska (ve středu – pozn. red.) do Prahy pro nový, abychom mohli odletět na dovolenou,“ popsala Gasnárková. Vyzvednutí dokladu pak trvalo jen několik minut.

„Lidé, když si zadají ten pas, tak se tiskne ve Státní tiskárně cenin a veze se k nám a pak by už nešlo ho dovézt do Ostravy, do Brna nebo někam do vzdálenějšího místa,“ vysvětlil mluvčí resortu vnitra Ondřej Krátoška.

Poplatky

Za vyřízení nového pasu v jednodenní lhůtě zaplatí lidé šest tisíc korun. Děti mladší patnácti let vyjde na dva tisíce. Občanský průkaz do 24 hodin je zpoplatněný tisícikorunou.

O doklady si lidé musí zažádat osobně, a to na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností nebo v Praze na úřadech městských částí. „Klient přijde na vyzvání a čeká ho pořízení fotografie, případně sejmutí biometrických údajů a tímto si zažádá o konkrétní cestovní pas,“ informoval mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

Zatímco v Praze 3 vyřídí průměrně 400 žádostí měsíčně, v Olomouci mají stejný počet zájemců o doklady v jeden den. „Bývá to hlavně u dětí, kdy třeba rodiče absolutně netuší, že musí mít dítě doklad i na Slovensko a i teď se nám po letech stává, že jsou udiveni, že mohou mít děti do 15 let občanský průkaz,“ řekla vedoucí oddělení evidence obyvatel, občanských průkazů a cestovních dokladů v Olomouci Hana Kovácsová. Termíny jsou tak plné na několik týdnů dopředu. V letních měsících úřad vydá až 1800 pasů.

Mezinárodní doklady

Do států mimo Evropskou unii je potřeba mít mezinárodní řidičský průkaz, o které je v létě také větší zájem. „V dubnu a v květnu evidujeme zhruba 800 žádostí o mezinárodní řidičské průkazy, v červnu to pak narostlo zhruba na 1200 žádostí,“ sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Mezinárodní řidičský průkaz je vydávaný na počkání. K jeho vyřízení je potřeba mít s sebou občanský a řidičský průkaz, fotografii a vyplněnou žádost.