Lavina otrav nasazuje první pouta. Mrtvých je devatenáct

Praha - V souvislosti se sérií otrav alkoholickými nápoji obsahujícími nebezpečný metanol policie zadržela 19 a obvinila 12 lidí, obvinění dalších dvou se zvažuje. Počet obětí metanolu se mezitím vyšplhal na devatenáct, další desítky lidí zůstávají v nemocnici, řada z nich s vážnými problémy. První případ otravy hlásí Praha. Až do odvolání navíc od 19:00 platí na celém území České republiky plošný zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 %. Ministr zdravotnictví Leoš Heger to oznámil dnes večer v České televizi s tím, že prohibice může trvat i několik týdnů.

MORAVSKOSLEZSKÝ kraj: Jen zde policie obvinila osm lidí z trestných činů ohrožujících život a zdraví i z nedovoleného podnikání a další dva zadržela. V noci na dnešek objevila nelegální stáčírnu na Novojičínsku a v ní asi 5 000 litrů podezřelých lihovin. Byl ve velkoobjemových nádobách, ale i v menších láhvích s různými etiketami. Při deseti domovních prohlídkách policie zajistila 6 500 věcí. Podle ředitele moravskoslezské policie Tomáše Tuhého ale zatím nedopadli nejvyšší představitele skupiny, jež s nebezpečným alkoholem obchodovala.

Moravskoslezský kraj také oznámil v pořadí jedenáctou a celorepublikově devatenáctou oběť otrav. Dosud poslední oběť, šestašedesátiletou ženu, našel její v bytě v Havířově na Karvinsku.

Nemocnice Třinec Podlesí přijala ženu otrávenou metylalkoholem,je v kritickém stavu.Nemocnice Třinec Sosna má pacienta s podezřením na otravu.

OLOMOUCKÝ kraj: Posledními dopadenými byla skupina lidí z Přerovska, policisté u nich zajistili několik tisíc litrů alkoholu, desítky láhví z nich obsahovaly metylalkohol v různé koncentraci. Skupina je podle policie spojena i s případy obětí otrav, které jsou doposud v regionu čtyři, zatím ale není nikdo z dopadených stíhán. Dnes večer policisté obvinili prvního z nich, očekává se další zatýkání.

Přerovská nemocnice vpodvečer potvrdila otravu metylalkoholem u třiašedesátiletého muže z Kojetína, který byl dnes v bezvědomí nalezen na přerovském nádraží. Jeho stav je kritický. Jde o šestý případ v kraji, kde na otravu zemřeli už čtyři lidé.

ZLÍNSKÝ kraj: Pět lidí bylo zadrženo a dva z nich už obviněni také na Zlínsku. Obvinění čelí sedmatřicetiletý provozovatel večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy, ve které si rovněž koupili alkohol lidé otrávení metanolem, a jednapadesátiletý muž, který do večerky nápoje dodával. Provozovatel obchodu byl po nálezu neokolkovaných láhví obviněn z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Dodavatele viní policie z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, neoprávněného podnikání a porušení předpisu o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží.

V garáži obviněného distributora ve Zlíně objevila policie ve čtvrtek stáčírnu, míchárnu a sklad nelegálního alkoholu s asi 500 láhvemi a etiketami různých likérek. Rozbory potvrdily přítomnost metylalkoholu. Právě obviněný distributor se rozhodl spolupracovat; obhájce Josef Kapušňák uvedl, že jeho klient rozkryl celou skupinu dodavatelů lihu. Muž nakonec skončil ve vazbě.

STŘEDOČESKÝ kraj a PRAHA: Podle nových informací je alkohol kontaminovaný metanolem i ve středních Čechách. Policisté ho objevili ve vzorcích z Příbramska i Dobříšska. První případ otravy metanolem hlásí také hlavní město; ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze skončil dnes třicetiletý muž, je v kritickém stavu. Lékaři pro jeho záchranu využili speciální lék, který Česku nyní pro tyto případy věnovalo Norsko.

Vzhledem k počtu mrtvých a rozsahu celé kauzy hrozí všem zadrženým až deset let vězení. Ještě vyšší tresty mohou ale dostat samotní organizátoři, podle právníků jim ale hraje do karet čas. „Obávám se, že hlavní pachatel už výrobky zničil a že ho bude těžké usvědčit,“ konstatoval advokát Jaroslav Ortman.

Jen za posledních 24 hodin hygienici zorganizovali 779 kontrol, Státní zemědělská a potravinářská inspekce asi 800, obchodní inspekce zhruba 250 a celníci 700. Policisté vykonali 7832 kontrol.

Už tisíce mimořádných kontrol obchodů, stánků či restaurací provedli v posledních dnech policisté, celníci, hygienici a inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prověrky odhalily řadu neokolkovaných láhví a dalších nádob s alkoholickými nápoji, vzorky z podezřelých láhví se poté testují. Dnes oznámila policie, že například na Příbramsku obsahovalo nebezpečný metanol pět ze 40 odebraných vzorků. 

ČSSD chce veřejnou diskusi o opatřeních proti metanolové tragédii

Sociální demokracie požaduje podle svého předsedy Bohuslava Sobotky zavedení licencí na rozlévání alkoholu, nedovolenou výrobu lihu kvalifikovat jako trestný čin, omezit spotřebitelské balení nejvýše na dva litry, zakázat automaty na lihoviny a zavést stálý celní dozor u všech výrobců lihovin. „Jestliže tady nastaly tyto strašné škody na lidských životech, tak by se celá politická scéna měla poučit, měla by se velmi rychle dohodnout na konkrétních opatřeních,“ řekl šéf nejsilnější opoziční strany.