Krajská zdravotní už dostala 240 milionů z evropských fondů

Ústí nad Labem - Společnost Krajská zdravotní, sdružující pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, dostala s dvouměsíčním zpožděním zhruba 240 milionů korun z evropských fondů. Peníze se zdržely kvůli nejasnostem s výběrovým řízením při nákupu přístrojů, kontrola ale žádné nesrovnalosti nezjistila, uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní Petr Benda (ČSSD).

„Veškerá nařčení se podařilo celkem rozumně a důstojně vysvětlit,“ uvedl Benda. Zakázky na přístroje do nemocnic šetřil Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad i antimonopolní úřad. Na nákupy si společnost nechala udělat také audit, který potvrdil, že nákupy i ceny jsou v pořádku. Na kontrolu Krajské zdravotní se chystají vyšetřovatelé Evropského úřadu pro potírání podvodů OLAF.

Společnost Krajská zdravotní, sdružující nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově, podala loni a letos osm žádostí na peníze z Regionálního operačního programu Severozápad, se sedmi z nich uspěla. Pět projektů se týkalo dovybavení nemocnic různými přístroji, jeden projekt byl na centrum robotické chirurgie v ústecké Masarykově nemocnici a jeden se týkal zlepšení spolupráce nemocnic.   

Ve vybaveních nemocnic nově přibyly hlavně přístroje na akutní péči a diagnostiku. Schválené projekty jsou v hodnotě 589 milionů korun, z nich 530 milionů by mělo přijít z ROP Severozápad. Přes 318 milionů už Krajská zdravotní obdržela, o proplacení zbývajících 212 milionů korun bude žádat následně po proplacení faktur.