Komunikace kauzy Čapí hnízdo byla nešťastná, reagoval nejvyšší státní zástupce Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k vývoji kauzy Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman reagoval na průběh kauzy Čapí hnízdo poté, co ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvedla, že nerozumí postupu pražského městského státního zastupitelství, vývoj v případu označila za rozpačitý a práci žalobců za neuchopitelnou. Podle informací médií chtějí stíhání Andreje Babiše zastavit. Pavel Zeman uvedl, že komunikace kolem kauzy Čapí hnízdo byla nešťastná.

„Nebudu se jakkoliv vyjadřovat k meritu věci kauzy Čapí hnízdo, protože nechci, abych zavdal jakékoliv pochyby o mé nezaujatosti při mém přezkumu, ke kterému může dojít,“ řekl hned na úvod nejvyšší státní zástupce Zeman. Z titulu úřadu by se totiž do věci mohl vložit do tří měsíců po pravomocném zastavení stíhání a zrušit usnesení jako nezákonné.

V kauze Čapí hnízdo pak kritizoval pražské městské státní zastupitelství, které podle něj nemělo mediálně informovat o mezikrocích při rozhodování.

„Doposud není ve věci kauza Čapí hnízdo rozhodnuto. Pouze byl anoncován možná nějaký směr, kterým se ubírá dozorování státního zástupce, přitom s plnou zodpovědností říkám, že si nemyslím, že by veřejnost měla být informována o mezipostupech,“ uvedl s tím, že by podle něj měla být veřejnost informována až o zásadních postupech, jako je třeba obžaloba či její zproštění.  

Šéf unie žalobců: Únik informací je problém

„Hlavní problém byl únik informace o tom, že dozorový státní zástupce Šaroch zamýšlí nějak rozhodnout a v tomto okamžiku Městské státní zastupitelství v Praze vydalo tiskovou zprávu, která ale situaci neuklidnila, spíš možná vnesla do té věci zmatek,“ souhlasí i prezident Unie státních zástupců ČR Jan Lata.

„Jsme ve stádiu, které je v souladu se zákonem,“ dodal Lata s tím, že do médií unikla informace, která uniknout neměla, před skončením řízení a vydáním meritorního rozhodnutí. „Je spíš s podivem, že k nějakým únikům nedošlo už dřív,“ dodal.

Události ČT: Zeman reagoval na kauzu Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Zeman: O politickém tlaku nemám signály

Zeman na tiskové konferenci reagoval také na dotaz, zda mohlo být rozhodnutí státního zástupce Šarocha učiněno pod politickým tlakem. „V prvé řadě státní zástupce, stejně jako soudce, jsou tvorové, kteří k žádným tlakům, politickým ani jiným, přihlížet nesmí. To je dáno ze zákona a nemám signály o ničem takovém,“ řekl Zeman.

Odmítl také, že by spor, ve kterém jde o osobu premiéra, měl vliv i na jeho případné rozhodování v případu. „Mám psychiku celkem odolnou, už v minulosti jsem, myslím, dosvědčil, že víc než o funkci mi jde o prosazování práva a spravedlnosti,“ reagoval na dotaz, zda dokáže unést rozhodnutí, které by bylo proti premiérovi. „Nepokazím si čistý štít, který mám, jen abych zůstal někde ve funkci.“

Údiv ministryně Benešové

Nejvyšší státní zástupce vystoupil před média poté, co minulý týden žalobce Jaroslav Šaroch podle informací Deníku N navrhl zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho rodinných příslušníků a spolupracovníků v kauze Čapí hnízdo, nyní se jeho návrhem zabývá vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze.

Ministryně spravedlnosti chápe kauzu Čapí hnízdo jako doklad, že státní zástupci nejsou nezávislí. „Dovolávají se nezávislosti, a když ji mají deklarovat, tak zjišťujete, že je jeden závislý na druhém a je to sešněrovaná hierarchická soustava. V podstatě fungují závisle,“ uvedla Benešová v úterý. 

Na vyjádření ministryně Benešové reagovala Unie státních zástupců. „Považujeme za pozoruhodné, pokud se nad hierarchičností státního zastupitelství pozastavuje bývalá nejvyšší statní zástupkyně, která tento fakt musí velice dobře znát,“ řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu mluvčí unie Ondřej Šťastný.

Pro Českou televizi doplnil, že vítá krok Pavla Zemana, který na středeční tiskové konferenci vyjasnil věci, které jsou pro veřejnost abstraktní. „Ke změně právního názoru v trestní věci může dojít běžně,“ doplnil Šťastný.

Unie státních zástupců také v pondělí uvedla, že by státní zástupce, který shledal stíhání důvodným a řešil věc Čapího hnízda čtyři roky, měl vysvětlit okolnosti svého rozhodnutí.

Politický tlak na státní zástupce je nepřípustný, připomíná Unie státních zástupců

Výroky ministryně podle Šťastného dokládají, že výběr vedoucích státních zástupců nesmí podléhat politickému tlaku. Benešová byla nejvyšší státní zástupkyní od ledna 1999 do září 2005.

Benešová v minulosti opakovaně prohlásila, že v Česku si lze trestní stíhání objednat. Tento názor dříve prezentovala i prezidentovi Miloši Zemanovi. S ním se setkala naposledy v pondělí, podle ní však spolu případ Čapího hnízda neřešili. Prezident Miloš Zeman v pondělí premiérovi pogratuloval k narozeninám i k „zastavení trestního stíhání“. 

V souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo je premiér Babiš od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Označuje to za účelovou kampaň. Stíháni jsou i premiérova žena Monika, dcera Adriana Bobeková či švagr Martin Herodes.