Šéfa Pirátů otočka v kauze Čapí hnízdo překvapila. Zeman Babišovi poblahopřál

Politici respektují rozhodnutí státního zástupce v případu Čapí hnízdo, čekají ale na podrobnější informace. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila bude důležité, jak žalobce Jaroslav Šaroch návrh zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) zdůvodní. Podle šéfa ODS Petra Fialy však po změně na ministerstvu spravedlnosti a mediálním tlaku premiéra velká část společnosti neuvěří, že by to stejně dopadlo i u běžného občana. Prezident Miloš Zeman Babišovi telefonicky blahopřál.

Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček na Twitteru oznámil, že prezident Zeman v pondělí telefonicky popřál předsedovi vlády Andreji Babišovi k jeho 65. narozeninám a také „k zastavení trestního stíhání“.

Server Deník N v pondělí informoval s odvoláním na informace dvou zdrojů obeznámených s výsledkem o tom, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodl o zastavení Babišova stíhání v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Konečné rozhodnutí ale zatím podle mluvčího pražských žalobců Aleše Cimbaly vydáno nebylo, návrh nyní posoudí Šarochovi nadřízení.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček v reakci na zprávu o kauze Čapí hnízdo uvedl, že státní zástupci jsou nezávislí a politici by jejich rozhodnutí měli respektovat. „Je to jedna z možností, kterou měl pan státní zástupce, a nám nezbývá než jeho rozhodnutí respektovat. Neznám do detailů spis, nevím, jaké byly důvody, které ho k tomu vedly, samozřejmě očekávám, že jeho rozhodnutí bude zdůvodněno,“ uvedl.

Zprávu Deníku N komentoval pro Českou televizi i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Jako právník musím respektovat rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení. Nepochybuji o tom, že rozhodnutí jsou nezávislá, a vypadá to, že opravdu případ může skončit,“ řekl.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že strana bere rozhodnutí na vědomí. „Nastala ale situace, před kterou jsme několikrát varovali. Po jarní nevysvětlené změně na ministerstvu spravedlnosti a mediálním tlaku předsedy vlády velká část společnosti neuvěří, že by takovéto rozhodnutí padlo i v případě řadového občana,“ uvedl. 

„Není normální, že je tu politik v takovém střetu zájmů. S každým podezřením pak vzniká přirozeně nedůvěra veřejnosti, jak to vlastně je, jestli v České republice je plná spravedlnost, anebo selektivní pro někoho. A to mě mrzí, protože to k důvěře veřejnosti v právní stát nepřispívá,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil pro ČT24 uvedl, že nemá důvod pochybovat o nezávislosti české justice. Zároveň však připomněl, že kolem premiéra jsou i další aféry. „Je důležité, aby bylo jasné odůvodnění toho rozhodnutí, aby nevznikaly pochyby, že státní zástupce rozhodl nestranně. Bylo by tragédií, kdyby bylo stíhání zastaveno, ale současně nebyly sděleny důvody, proč tomu tak je a ve veřejnosti zůstala pachuť, že česká justice není nezávislá a neplatí heslo padni komu padni, jiný přístup je k občanovi a jiný k premiérovi,“ reagoval předseda TOP 09.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek k vývoji v kauze Čapí hnízdo podotkl, že důvěra veřejnosti v nestranné státní zastupitelství se hroutí. „Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde,“ podotkl na Twitteru Kalousek. Státní zastupitelství se podle něj ode dneška bude těšit stejné důvěře jako komunistická prokuratura před rokem 1989. „A náprava bude těžká,“ dodal.

Bartoš: Otočka mě překvapila, není to konečný verdikt

„Otočka pana Šarocha o 180 stupňů mě překvapila. Nicméně pan státní zástupce Šaroch navrhl městskému státnímu zastupitelství v Praze zastavení trestního stíhání pana premiéra ve věci podvodu a teprve městské státní zastupitelství bude odůvodňovat to rozhodnutí a bude se touto změnou názoru zabývat. Nejsem si zcela jist, jaké za tím stojí odůvodnění. Protože když pan Šaroch přebíral tuto kauzu, tak doposud nějaké vyjádření ohledně pochybnosti o tom, že třeba policie nekonala správně, jsme nezaznamenali,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jak to citím osobně, kdyby se toto týkalo kohokoliv jiného, nebo pan Babiš nebyl premiér, tak je tato kauza dávno u soudu a právě exponovanost kauzy a obrovské tlaky kauzu dále zamlžují,“ dodal Bartoš. „Jsem zvědavý na to, jaké bude odůvodnění a jak se k tomu postaví městské státní zastupitelství v Praze, protože to rozhodně není konečný verdikt,“ dodal Bartoš.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je potřeba uvážit, že celá věc se stala v roce 2008. „Tedy je to více než deset let staré, a to, že to je zpolitizované, zatěžuje českou společnost a vytváří to v ní nálady, které nejsou příliš přívětivé pro spolupráci, to je pravda. A jestli státní zástupce dospěl názoru, že je potřeba tuto věc zastavit, tak proto jistě měl důvody,“ poznamenal. „Zastavení trestního stíhání má podle trestního řádu sílu pravomocného rozsudku,“ dodal předseda komunistů. 

Okamura: Svědčí to o zpolitizování justice

„Svědčí to o tom, že práce státního zastupitelství a justice vůbec je zpolitizovaná, my v SPD s tím máme osobní zkušenosti, kdy se politicky snaží státní zastupitelství kriminalizovat demokratické výroky a až poté se ukáže, že to je v pořádku,“ reagoval předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

„I vzhledem k délce řízení to rozhodně důvěru nevzbuzuje, ať je to tak, či onak,“ dodal Okamura s tím, že není ani na jedné straně. „Jenom chceme, aby to bylo řádně vyšetřeno,“ ujistil.

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že strana rozhodnutí žalobců respektuje. „Počkáme, až bude skutečně konečné. V každém případě jsme přesvědčeni o tom, že pokud se ukáže, že to bylo v souladu s právem, tak to nebylo v souladu s etickými principy. A ty by měli dodržovat všichni, je jedno, o koho se jedná,“ uvedl. Také on připomněl, že řada dalších kauz premiéra včetně sporného čerpání evropských dotací zůstává nedořešená.

Petr Gazdík (STAN) uvedl, že by byl osvobozující verdikt nezávislého soudu lepší, protože v kauze jde o premiéra. „Takto zůstane pachuť na patře, když i evropský úřad pro boj s podvody OLAF podezření měl,“ uvedl. „Státní zástupce Šaroch by teď měl jasně říct, zda vyšetřování Čapího hnízda toto podezření zcela vyvrátilo,“ dodal předseda STAN Vít Rakušan