Kojenecké ústavy budou pravděpodobně fungovat až do roku 2026, jejich dřívější konec ve sněmovně neprošel

Události: rušení kojeneckých ústavů (zdroj: ČT24)

Rušení bývalých kojeneckých ústavů se nejspíš o dva roky odkládá. Novela počítá s tím, že by přestaly existovat až na konci roku 2026. Na vině je podle ministerstva práce sněmovna, která nakonec jejich dřívější konec neodhlasovala. Platí ale, že nejmenším dětem se ústavní péče s koncem příštího roku uzavře.

V kojeneckém ústavu na pražské Zbraslavi se v roce 2011 starali až o padesát dětí. Dnes to tam připomíná spíš běžný rodinný život. Se změnami začali v roce 2020, po třech letech se jejich zaměření výrazně změnilo.

„Poskytujeme čtyři typy registrovaných služeb, školských, zdravotnických, sociálních a zařízení sociálně-právní ochrany dětí,“ popsala ředitelka Centra služeb pro rodinu a dítě a dětského domova Charlotty Masarykové Radka Soukupová.

Podobným směrem by se měly vydat i další bývalé kojenecké ústavy. Podle původního plánu měla tato zařízení ukončit fungování koncem příštího roku. Novela ale jejich existenci posouvá o dva roky. Lhůtu požaduje ministerstvo zdravotnictví, pod které tato zařízení spadají.

Ministerstvo chce zajistit čas na přípravu

„Toto přechodné ustanovení má zajistit připravenost sociálního systému převzít péči o děti, které jsou zde umístěny na základě rozhodnutí soudu,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podle organizací, které se problematikou zabývají, tak dlouhá lhůta nutná není. Nejmenších dětí v těchto zařízeních ubylo za poslední čtyři roky o téměř 70 procent. V loňském roce v Česku fungovalo třiadvacet zařízení, která byla budována jako kojenecké ústavy. Svou původní funkci – tedy péči o děti do tří let věku – plnila jen třetina z nich.