Klaus uspěl s žalobou. Osmitisícová pokuta za nenošení respirátoru byla podle soudu nezákonná

Bývalý prezident Václav Klaus uspěl u pražského městského soudu s žalobou proti ministerstvu zdravotnictví kvůli osmitisícové pokutě za nenošení respirátoru. Její udělení bylo podle soudu nezákonné a trest tak zrušil. Ve svém rozhodnutí zohlednil, že soudy o případu rozhodovaly poté, co bylo ochranné opatření pražským městským soudem v listopadu 2020 zrušeno. Vyplývá to z rozsudku, který má Česká televize k dispozici.

„Soud konstatuje, že napadené rozhodnutí se opírá o opatření, jehož nezákonnost byla již před jejich vydáním vyslovena soudem, a toto opatření bylo zrušeno. Rozhodnutí správních orgánů tedy vychází z nezákonného podkladu, což způsobuje také jejich nezákonnost,“ stojí v rozsudku Městského soudu v Praze. Podle něj nelze vyvozovat trestní odpovědnost za porušení pravidla, které je samo o sobě nezákonné.

K porušení mimořádných opatření došlo, když si Václav Klaus přišel 28. října 2020 před Obecní dům připomenout památku vzniku Československa. Při té příležitosti zároveň pronesl proslov, v němž kritizoval vládní proticovidové restrikce. Během celé akce však neměl nasazenou žádnou ochranu nosu a úst, jak uváděla tehdejší nařízení.

Pražská hygienická stanice Klausovi původně vyměřila za projev bez roušky desetitisícovou pokutu, proti čemuž se bývalý prezident odvolal. Ministerstvo zdravotnictví jeho odvolání loni v červnu zamítlo, pokutu ale snížilo o dva tisíce korun. Podle resortu hygienická stanice při správním řízení nezjistila, že by Klaus svým jednáním někoho nakazil, což bylo při určování výše pokuty posuzováno jako polehčující okolnost.

Klaus pokutu zaplatil, loni v červenci ale podal proti jejímu udělení žalobu. Argumentoval mimo jiné tím, že pražský městský soud v listopadu 2020 kvůli nedostatečnému odůvodnění ochranné opatření zrušil. Městský soud tak exprezidentově žalobě vyhověl a udělenou pokutu zrušil. Podle soudu měla hygienická stanice po zrušení opatření soudem řízení s Klausem zastavit. Ministerstvo se může proti rozhodnutí bránit kasační stížností.