Když se nezmění novela o přesčasech, hrozí podle lékařů neobsazení služeb. Válek chystá řešení

Pokud se zdravotníci nedohodnou s ministerstvy práce a zdravotnictví na novele zákoníku práce, která navyšuje počet dobrovolných přesčasů, mohou podle České lékařské komory v prosinci chybět lidé až na víc než čtyřiadvacet tisíc nemocničních služeb. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chystá řešení, které chce předložit na jednání s mladými lékaři v říjnu, nejdříve s ním seznámí ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL). V čem by mělo Válkovo řešení spočívat, šéf České lékařské komory Milan Kubek neví, řekl v Interview ČT24.

„Musíme najít řešení. Jsem si vědom toho, že tak jak ten pozměňovací návrh prošel, tak je to velký problém,“ řekl ministr zdravotnictví Válek na setkání s lékaři s tím, že sám byl proti pozměňovacímu návrhu poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL).

Kubek, který se spolu s Válkem účastnil jednání odborů a Sekce mladých lékařů ČLK, sdělil, že neví, co ministr chystá. „Řekl, že do měsíce představí nějaké řešení. To je taková oblíbená perioda pana ministra. On vždycky slíbí, že za měsíc něco vyřeší, a pak to zase posune,“ poznamenal Kubek.

Zdravotnické odbory a Česká lékařské komora Válkovi předložily společné požadavky, mezi nimiž bylo i zrušení nového paragrafu zákoníku práce, který se týká přesčasové práce, a zrušení zákazu čtyřiadvacetihodinových pracovních směn. Odboráři v diskusi nejemotivněji zmiňovali výši odměňování. Žádali navýšení tabulkových platů, podle Válka ale na tom ve vládě shoda není.

„V samostatném zákoně chceme upravit odměňování tak, aby naplnily závěry slibu, který dal v roce 2011 zdravotníkům ministr (Leoš) Heger (TOP 09),“ řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Svaz dlouhodobě prosazuje sjednocení výše platů ve státních nemocnicích se mzdami u krajských či jiných zřizovatelů, teď nově žádá navázání výše odměn na průměrnou mzdu podobně jako u učitelů. Chtějí také výsluhy, nárok na lázně nebo zachování benefitů ve stávající výši, kterou má snížit vládní konsolidační balíček.

Lékaři odmítají navýšení dobrovolných přesčasů

Novela zákoníku práce má od října navýšit možnost dobrovolných přesčasů ze současných 416 hodin na 832 hodin ročně. Iniciativu lékařů, kteří s tím nesouhlasí, podle dřívějších informací podporuje asi čtyři z dvaceti nemocničních lékařů. V některých nemocnicích podle nich už teď slouží tyto počty hodin, přestože je to nelegální. Od prosince chtějí proto lékaři tyto dohody nad rámec zákoníku odmítnout, pokud se nedohodnou na úpravě.

„Je pravděpodobné, že by se v takovém případě odkládala plánovaná péče. A lékaři by byli staženi na akutní péči,“ uvedl předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda. Tento dopad potvrzuje i Kubek. „Bude to znamenat odkládání všech odkladných výkonů,“ řekl. Dohody chtějí lékaři vypovídat do konce září, aby nemocnice měly dva měsíce na přípravu. Péče o pacienty podle Přády ohrožená nebude.

Interview ČT24: Milan Kubek (zdroj: ČT24)

V současné době může podle zákoníku práce zaměstnavatel nařídit všem pracovníkům 150 hodin přesčasů za rok, u zdravotníků je možnost dobrovolně pracovat až 416 hodin. Novela má umožnit dobrovolný objem hodin až na dvojnásobek, u pracovníků zdravotnických záchranných služeb na více než tisíc hodin.

Dobrovolnost přesčasů je podle Kubka relativizována nejméně třemi fakty. Prvním je, že platy lékařů, zejména těch začínajících, za základní pracovní dobu jsou extrémně nízké. Druhý, že mladý lékař potřebuje složit atestaci a k tomu musí spolupracovat se svým zaměstnavatelem, a třetím důvodem je kolegialita. „Pokud pracujete v nějakém zdravotnickém zařízení a odmítnete sloužit přesčasy, tak je bude muset odsloužit někdo jiný,“ vysvětlil. 

Zákoník práce, který platí, podle Kubka přece jenom vytváří nějaké možnosti k tomu, aby se množství přesčasové práce snižovalo, reorganizovala se práce a přijímal další zdravotnický personál. „Ten tlak tady byl, ale malý. A nás teď nadzvedlo ze židle to, že politici místo toho, aby se snažili situaci ve zdravotnictví zlepšovat, dali jasný signál, že nic řešit nebudou. Jen to porušování zákona zlegalizují a dalších pět let máme zapomenout na to, aby se cokoli změnilo k lepšímu,“ podotknul Kubek.

Válek chce odstartovat reformu zdravotnictví

Podle Válka se každá změna ve zdravotnictví projeví za pět až deset let, například změny ve vzdělávání. „Chystáme sérii legislativních změn. Chtěli bychom tímto odstartovat dlouhodobou reformu zdravotnictví v České republice,“ řekl. Na směřování zdravotnictví by podle něj měla být politická shoda, protože jinak se úpravy ani nestihnou projevit a další vláda je zruší.

Připravuje například změnu systému dohodovacího řízení, které mělo zajistit dohody o rozdělení peněz ze systému veřejného zdravotního pojištění mezi jednotlivé segmenty péče. Reálně totiž nefunguje, dohody uzavírá málo oborů. „Zákon o zdravotním pojištění bude vypuštěn do připomínkového řízení v říjnu. V prvním pololetí příštího roku bych ho chtěl předložit Poslanecké sněmovně,“ dodal. Příští rok chce předložit do sněmovny také vícezdrojové financování ve zdravotnictví.