Válek nepředpokládá změnu v zákoníku práce o přesčasech lékařů. Problematiku může dle Jurečky otevřít další novela

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nepředpokládá, že by se ještě měnila novela zákoníku práce týkající se mimo jiné přesčasové práce lékařů. V pondělí před jednáním se zástupci lékařů, kteří změnu odmítají, a ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) řekl, že zákon obsahuje i další změny, které je potřeba schválit. Sněmovna se k tomu má znovu vrátit v úterý. Problematiku přesčasů může znovu otevřít další novela zákoníku práce, sdělil Jurečka.

Ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci ve zdravotnictví se do vládní novely dostalo poslaneckou úpravou při jejím dřívějším sněmovním schvalování. Část lékařů poukazuje na to, že úprava umožňuje zdvojnásobit počet hodin přesčasů u lékařů na 832 hodin ročně, pro záchranáře by šlo o tisíc hodin přesčasů za rok.

V pondělí se ohledně přesčasů ve zdravotnictví sešel Válek a Jurečka se zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK). „Vyjasnili jsme si některé věci, které jsou už dnes v platné legislativě a které nebyly třeba úplně jasně vnímány,“ sdělil po jednání Jurečka. „Za měsíc bychom se měli potkat nad dalšími konkrétními možnostmi,“ doplnil.

Problematiku přesčasů ve zdravotnictví může podle Jurečky znovu otevřít další novela zákoníku práce. „Novelu už máme rozpracovanou, platí, že jsem připraven do ní po dohodě propsat úpravy, které budou smysluplné, na kterých se dohodneme,“ podotkl Jurečka.

Brífink po jednání o přesčasech lékařů (zdroj: ČT24)

Přáda: Výsledky schůzky pro řadu kolegů nebudou dostatečné

Předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda ocenil navázání dialogu, výsledky schůzky ale podle něj pro řadu kolegů nebudou dostatečné. „Jsme si vědomi toho, že to nevyřešíme během jednoho jednání. Bylo nám slíbeno, že se budeme scházet opakovaně,“ sdělil Přáda.

Zástupci sekce upozorňují na to, že chronicky přetížení zdravotníci jsou i rizikem pro pacienty. „Ministři nám garantovali, že dodržování zákoníku práce a limitů přesčasů si berou za svou osobní zodpovědnost,“ upozornil.

Novelu zákoníku práce bude dolní komora schvalovat v úterý. Podle Jurečky je možné přijmout buď sněmovnou, nebo Senátem dříve schválenou verzi. „V obou ale zůstává možnost dobrovolných přesčasů navíc,“ poznamenal.

S mladými lékaři chce řešit systém odměňování komplexně. „Pojďme pracovat na tom, abychom systém odměňování zdravotníků posunuli tak, jak je to běžné v západní Evropě. Bavíme se o objemu příjmu, ne o jeho jednotlivých složkách,“ řekl Válek.  

Jurečka: Nikdo nemůže lékaře nutit, aby sloužili přesčasy nad limit

Do výzvy politikům, aby novelu neschválili, se podle informací Přády z minulého pondělí zapojily čtyři tisícovky z dvaceti tisíc lékařů sloužících v nemocnicích. Chtějí v prosinci odmítnout další přesčasy nad rámec povinných sloužit.

„Navýšení (…) je o možnosti, nijak se nemění povinnost, co je v zákoníku práce. Zaměstnavatel může nařídit 150 hodin ročně. Všechno ostatní je o dohodě,“ řekl Válek. 

„Nikdo je do toho nemůže nutit, nikdo je nemůže nutit, aby dělali přesčasy navíc,“ prohlásil na tiskové konferenci Jurečka. „Ale kromě těch, které jsou v dnešním zákoníku práce stanoveny obecně, tedy zaměstnavatel je může za určitých okolností některým skupinám zaměstnanců nařídit. Cokoliv nad je vždy dobrovolná dohoda,“ dodal.

Odpůrci novely s tím ale nesouhlasí, podle nich jsou k přesčasům nad tento rámec na pracovištích tlačeni, jsou dávány do souvislosti s jejich vzděláváním a odmítnout prakticky není možné.

Válek deklaroval, že chce více kontrolovat dodržování zákoníku práce v nemocnicích přímo řízených ministerstvem. „My jsme opakovaně psali přímo řízeným organizacím, že je nutné, aby se opravdu dodržoval zákoník práce,“ doplnil. Podle Jurečky bude možné díky novele lépe přesčasovou práci kontrolovat.