Kdo bude na energiích šetřit, dosáhne na nejvyšší slevu, řekl Gazdík. Vláda dá na úsporný tarif 50 miliard

Otázky Václava Moravce 12. 6. 2022 (1. část) (zdroj: ČT24)

Vláda je připravena vydat na úsporný tarif z rozpočtu víc než padesát miliard korun. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) minulý týden na svém Twitteru oznámil, že kabinet návrh tarifu projedná 22. června. Už dřív uvedl, že nižší cena se bude týkat elektřiny i plynu. Náklady státního rozpočtu na tuto pomoc odhadl před časem mezi 16 až 24 miliardami korun. Gazdík k tomu v neděli řekl, že ten, kdo bude šetřit, dosáhne na maximální slevu.

„Vláda je připravena dát na tarif více než padesát miliard korun, což vůbec není malá částka,“ řekl Gazdík. Částka padesát miliard je podle ministra školství nezbytná proto, aby to občané výrazným způsobem pocítili. Úsporný tarif bude vláda kompenzovat dodavatelům energií. „Nic jiného nám nezbývá,“ dodal. 

Samotný úsporný tarif ale Gazdík představit nechtěl. „Nejsem ministr průmyslu a obchodu, já jsem řekl, že pan ministr Síkela ho představí příští týden. Primárním důvodem úsporného tarifu je podnítit úspory domácností na energiích, protože nejlepší jsou energie, které nespotřebujeme,“ řekl.

Gazdík odmítl, že by příprava tarifu trvala dlouho

Síkela zmínil možnost zavedení sociálního tarifu ke zvládnutí prudkého zdražování energií poprvé v polovině února na tiskové konferenci. Gazdík nesouhlasí s tím, že by příprava opatření trvala dlouho. Podle ministra školství ministerstvo průmyslu vše propočítává, aby nastavení tarifu cíleně podpořilo úsporu energií.

Kdo bude šetřit energie, tak si sáhne na maximální slevu a jeho sociální situace se tím maximálně zlepší.
Petr Gazdík

Podle Gazdíka bude tarif všechny spotřebitele motivovat k tomu, aby se lidé s co největší částí spotřeby vešli do úsporného tarifu. Zmínil, že vláda debatuje i o odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje firmám.

Nastevení tarifu musí být srozumitelné, řekl Vondrák

Moravskoslezský hejtman a šéf školského výboru sněmovny Ivo Vondrák (ANO) doufá v to, že nastavení tarifu bude srozumitelné a využití administrativně nenáročné, aby vyřizování nezatěžovalo úřady.

„Pořád hledáme nějaké cesty, které se vyhýbají plošným opatřením. My ale teď nejsme v situaci, že by se to týkalo jenom nějaké úzké skupiny sociálně slabých, ono to začne dopadat i na střední třídu. Doufám, že toto opatření bude srozumitelné, protože zatím opatření srozumitelná nebyla,“ řekl Vondrák. Na úsporný tarif si ale podle Gazdíka sáhnou všichni. „Tento úsporný tarif bude něco, čím vláda bude podněcovat spotřebu každého,“ upozornil. 

Síkela na Twitteru sdělil, že podle druhu a účelu spotřeby se bude rozlišovat, jaké množství energie bude levnější. Stát by měl dotovat určitou spotřebovanou část, sleva by měla činit 15 až 20 procent. Tarif by měl platit pro celou topnou sezonu, podle potřeby případně déle.

Spotřebitelské ceny v květnu proti loňsku vzrostly celkově o 16 procent. Zemní plyn podle údajů statistického úřadu meziročně zdražil o 49,2 procenta, tuhá paliva o 30,1 procenta. Proti letošnímu dubnu stál v květnu zemní plyn o 3,4 procenta víc, elektřina o 0,6 procenta a tuhá paliva o 5,3 procenta.