Kauzy soudkyně Králové zatím nikdo nepřevezme. Počká se na výsledek kárných žalob

Projednávání případů, které řeší soudkyně Helena Králová, se pozastaví. Vedení soudu rozhodlo, že kauzy nedostane na starost nový soudce, ale počká se na verdikt o kárných žalobách. ČT to sdělila místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.

Helena Králová čelí už dvěma kárným žalobám. Jednu na ni podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a druhou předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Minulý týden Královou kvůli druhé žalobě ministr dočasně zprostil funkce.

Soudkyně tak nyní nemůže případy řešit. Nezbytné úkony za Královou převezme soudce, který ji podle rozvrhu práce zastupuje. „Vazební věci budou předány jiným soudcům. Ostatní případy počkají na rozhodnutí kárného senátu,“ řekla ČT Šindelářová.

Jak dlouho budou případy stát, není jasné

Na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který se bude kárnými žalobami na Královou zabývat, tak bude muset počkat například projednání případu údajných trafik pro exposlance. Na lavici obžalovaných sedí bývalý premiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nečasová a někdejší vysoce postavený úředník Roman Boček.

„Nechci hodnotit, zda je to rozhodnutí zprostit paní soudkyni Královou funkce správné, nebo není. Ale z pohledu mého klienta, Romana Bočka, to znamená, že se řízení opět významně protáhne. To jej poškozuje jak v osobním, tak profesním životě,“ uvedl před pár dny Bočkův advokát Petr Toman.

Jak dlouho potrvá projednání kárných žalob na soudkyni a tedy jak dlouho budou její případy stát, není jasné. „Dvě kárné žaloby se budou spojovat do jednoho řízení. Případem by se soud měl zabývat začátkem příštího roku,“ uvedla mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Odvolání má politické pozadí, tvrdí advokát Králové

Advokát Králové Jiří Teryngel však tvrdí, že odvolání Králové má politické pozadí. „Kýžený výsledek, ke kterému směřují oba kárné postihy, je odstavit ji od věcí, které by mohly aspoň trochu – kdyby byly odsouzeny – zachránit reputaci policejního zásahu, který vedl k pádu Nečasovy vlády, kde se to všechno hroutí jako domeček z karet,“ tvrdí Teryngel.

První kárnou žalobu, kterou na soudkyni podal ministr spravedlnosti kvůli tomu, že opakovaně nerespektovala názor nadřízeného soudu, Králová odmítá. „V zásadě je jí vytýkán její právní názor, na kterém setrvávala,“ říká Teryngel.

K druhé kárné žalobě, v níž jí předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra vytýká zmatky ohledně použitelnosti odposlechů v kauze údajného uplácení exposlanců, podle Teryngela ještě vyjádření soudu nezaslali.