K výstražné hodinové stávce proti vládě se připojí i odbory KOVO a ASO. Zároveň svolají demonstraci

Odbory KOVO a Asociace samostatných odborů (ASO) se 27. listopadu připojí k hodinové výstražné stávce proti krokům vády. Zároveň na stejný den na pražské Malostranské náměstí svolají demonstraci. Po společném jednání to ve středu uvedli předseda OS KOVO Roman Ďurčo a předseda ASO Bohumír Dufek.

Na 14. listopadu je podle Ďurča svolaná koordinační schůzka odborů KOVO, Asociace samostatných odborů, Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a dalších odborových centrál, kde budou jednat o koordinaci postupu v době protestu. Dufek doplnil, že protest svolaný na 27. listopadu je jen začátek dalších chystaných akcí.

„Pohár trpělivosti přetekl. Je to první akce, po které budou následovat další. Chceme vládu upozornit, aby změnila svůj postup, protože padá celá ekonomika a ona do toho ještě přichází s úsporným balíčkem,“ uvedl Dufek.

Nejsilnější centrála ČMKOS dosud formu protestu neurčila, na 21. listopadu má naplánovaný sněm. Školské odbory v úterý rozhodly, že 27. listopadu uskuteční celodenní výstražnou stávku základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná pro splnění zamýšleného účelu. Kolik učitelů se stávky zúčastní, odboráři zatím nevědí.

O zapojení do stávky budou muset školy informovat nejméně tři dny předem, aby se rodiče a zúčastnění měli čas připravit, řekl ve středu předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Instrukce k postupu přípravy stávky rozešlou školské odbory jednotlivým organizacím v pátek. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se kvůli stávce s Dobšíkem setká v tomto i příštím týdnu.

Odbory vládu viní ze zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, nespokojené jsou s kroky kabinetu například v důchodech či s jeho postupem při tvorbě cen elektřiny. Jde podle nich také o dopady konsolidačního balíčku na firmy a domácnosti. Balíček má podle vlády v příštích dvou letech mimo jiné daňovými změnami pomoci snížit rozpočtový deficit o 150 miliard korun.