Jsme teď v nejkrizovějších letech moderní historie, říká znovuzvolená šéfka TOP 09 Pekarová Adamová

Pekarová Adamová byla hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

TOP 09 si o víkendu zvolila velmi podobné stranické vedení tomu předcházejícímu. V roli předsedkyně pokračuje Markéta Pekarová Adamová. V pořadu Interview ČT24 mluvila o své pozici, o zvoleném prvním místopředsedovi strany Vlastimilovi Válkovi a také o odkazu, který přinesl do české politiky zesnulý Karel Schwarzenberg.

Pekarová Adamová byla opětovně zvolená jako předsedkyně TOP 09, když na sněmu získala 142 hlasů ze 177 a ve volbě neměla protikandidáta. Povede tedy stranu do příštích sněmovních voleb za dva roky.

„Byla jsem volena do pozice předsedkyně před čtyřmi lety a slíbila jsem, že dostanu TOP 09 zpátky do vlády. Tehdy byla spousta úšklebků a komentářů, že není možné, aby se to podařilo. Stalo se tak,“ připomněla nynější předsedkyně sněmovny.

Při aktuálním znovuzvolení získala slabší mandát oproti sněmu v listopadu 2021, tehdy obdržela 163 ze 179 hlasů. „Když jsem před dvěma lety obhajovala, vstupovali jsme do situace, která už tehdy nebyla jednoduchá. A ztížila ji ještě válka na Ukrajině. Jsme teď v nejkrizovějších letech moderní historie České republiky i TOP 09. Z toho plyne, že logicky řešíte věci, které jsou nepopulární. Vnímám, že se to propisuje do celkové atmosféry ve společnosti, která se propisuje také trochu do té stranické. Vnímám to pořád jako silný mandát,“ prohlásila.

TOP 09 na hraně vstupu do sněmovny

Mezi výzvy, kterým čelí TOP 09 pod vedením Pekarové Adamové, je také nejistá budoucnost ve volbách v případě samostatné kandidatury. Podle posledního říjnového volebního modelu by strana získala 4,5 procenta a balancuje na hranici vstupu do sněmovny.

„V politice se nesmíte pořád jen dívat na průzkumy. Ano, chápu, jsou zajímavé mediálně, ale důležité jsou výsledky. Ty jsou zcela jasné. Nastupovala jsem do pozice, kdy jsme měli sedm poslanců ve sněmovně, dnes jich máme čtrnáct. Zastoupení v Senátu jsme dokonce ztrojnásobili,“ uvedla Pekarová Adamová.

„Samozřejmě bych byla ráda, kdyby se nám dařilo procenta zvyšovat. Přes všechny nepopulární, ale nezbytné kroky zase není úbytek voličů v průzkumech tak razantní. Někde se pohybujeme na pěti a půl či šesti procentech. Nepřeceňovala bych to,“ dodala.

Ve svém následném předsednictví chce Pekarová Adamová pokračovat v proevropské a konzervativně-liberální politice. „Jsem jednoznačně přesvědčená, že poptávka po této politice tady je. Jezdím do všech regionů České republiky a také za podnikateli, kteří jsou sami aktivní. Ano, slýchám od nich, co by rádi zlepšili, například osekání byrokracie, a na tom pracujeme.“ 

obrázek
Zdroj: ČT24

Prvním místopředsedou strany se stal Vlastimil Válek, který získal na sněmu podporu více než 94 procent delegátů, neměl ale protikandidáta. Současný ministr zdravotnictví je často kritizovaný opozicí, ale Pekarová Adamová to nevidí jako problém pro stranu.

„To, že jste terčem, ještě neznamená, že děláte politiku špatně. U Vlastimila Válka je zcela evidentní, že je velmi kompetentní. Řeší problémy, které se na něj valí jakožto krize zvenčí a které nemůže sám ovlivnit. Vypořádává se s nimi velmi kompetentně,“ řekla předsedkyně TOP 09.

Jednou z výtek bývá i Válkova komunikace směrem k veřejnosti. „Má snahu se zlepšit v tom, aby tomu rozuměli lidé, kteří jsou spíš pacienti než lidé, kteří jsou lékaři. To je věc, kterou výrazně zlepšil, takže je srozumitelný. Zároveň má nadhled a vtip. Možná je v tomto směru trochu pokračovatelem našich zakladatelů, především Karla Schwarzenberga,“ myslí si Pekarová Adamová.

Schwarzenbergův praktický přístup k politice

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg o víkendu zemřel ve věku 85 let. V posledních letech, kdy se stáhl z aktivní politiky, byl mentorem představitelům strany. „Byl praktický v politice. Když jsme o nějakém tématu diskutovali, vždy se především ptal: Co s tím tedy budeme dělat? Jaký je plán? Jaké konkrétní kroky to budou? Ponoukal a byl motivátor k akci,“ přiblížila Pekarová Adamová.

Současná předsedkyně vzpomněla, co vnesl do strany. „Jedna ze zásadních vlastností byla odvaha říkat věci, které nemusí být vždy populární, ale jsou nutné. Dále pak schopnost zastat se těch slabších, na kterých je činěno jakékoliv bezpráví. Nejen u nás, ale i kdekoliv ve světě, a jasně se vymezovat vůči autoritářům.“

Pekarová Adamová připomněla prohlášení bývalého ministra zahraničí v roce 2014, když Rusko anektovalo Krym. „Říkal, že to je teprve začátek. S tím se Putin určitě nespokojí a bude pokračovat dál. Byl velký vizionář a my se přesně s tou vizí snažíme hledět do budoucna a pokračovat v naší politice, i když už není mezi námi,“ dodala s tím, že by podle ní měl mít Schwarzenberg pohřeb se státními poctami.