Jídla je v potravinových bankách méně, zájem o pomoc ale roste

Potravinovým bankám často chybí základní a trvanlivé potraviny, o potravinovou pomoc je přitom v posledních týdnech stále větší zájem, ČT to sdělila ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Podle ní sice obchodní řetězce s dodávkami pomáhají, zásoby ale nestačí poptávce a pomalu docházejí. Láchová se obává i zrušení podzimní potravinové sbírky kvůli koronaviru. To by mohlo nechat desetitisíce lidí bez pomoci.

„Momentálně pociťujeme nárůst poptávky zhruba o 15 procent, ale předpokládáme, že situace se bude v dalších měsících ještě zhoršovat,“ vysvětlila Láchová. „Snažíme se poskytovat vždy alespoň to nejzákladnější, ale ne vždy je takových potravin dostatek,“ uvedla. Poptávka podle ní stoupá především v posledních týdnech.

„Podzimní sbírka potravin se z našeho pohledu konat musí, protože jinak zůstanou desetitisíce lidí v zimě bez potravinové pomoci. V podstatě se snažíme nepřipouštět si variantu zrušení a děláme maximum pro to, aby sbírka byla,“ vysvětlila Láchová.

Dobrovolníků bude méně

Sbírku by měla doprovázet speciální opatření proti šíření koronaviru. „Budeme snižovat počty dobrovolníků v obchodech, všichni budou vybaveni ochrannými pomůckami a dezinfekcí, bude více obchodů, kde dobrovolníci vůbec nebudou, ale bude možné tam odevzdat potraviny, intenzivně pracujeme na sbírce v on-line prostředí. Děláme prostě, co jde, protože to riziko zrušení je veliké a případné důsledky budou velmi závažné,“ doplnila. 

Sbírka by prý sice neovlivnila chod potravinových bank, je ale podle Láchové klíčová pro mnohé sociální služby a centra, které pomáhají rodinám, maminkám s dětmi nebo starým lidem.