Potravinová banka zve do kuchyně. Ukazuje lidem v nouzi, jak se vyhnout polotovarům

Události: Potravinová banka otevřela první kuchyni (zdroj: ČT24)

Potravinová banka začala vařit a otevřela první kuchyni. Podle charitativních organizací se lidé v nouzi stravují nezdravě a neví, jak s darovaným jídlem naložit. V Praze jim to v úterý předvedli profesionální kuchaři. Kurzy pro samoživitelky, seniory i nezaměstnané budou zdarma každý měsíc.

Od rána se v nové komunitní kychyni ve Zdibech u Prahy chystalo několik chodů. Ze základních potravin vznikla například asijská polévka nebo palačinky. „Dá se vykouzlit cokoliv,“ uvedla kuchařka Jana Králíková. 

Kuchařské rady dává lidem v nouzi i Veronika Rejhodová, která sama dříve byla klientem potravinové banky – kvůli manželovi se totiž potýkala s dluhy. „Je jednodušší ohřát konzervu nebo si udělat jídlo z pytlíku,“ řekla paní Rejhodová. Podle ní řada maminek například neví, jak uvařit zeleninovou polévku. 

Její slova potvrzuje i ředitelka pražské potravinové banky Věra Doušová. „Setkáváme se s tím, že lilek, cuketu, brokolici, artyčoky, celer…, že to neumí používat a že to nechtějí. Nebo používají tradiční jídla většinou sladká, hutná…,“ popsala Doušová. 

Potravinové banky dostávají stále více jídla. Jen loni získaly dohromady přes dva a půl tisíce tun jídla za 225 milionů korun. Od začátku loňského roku totiž začal platit zákon, podle kterého velké obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních musí povinně nabídnout potravinovým bankám přebytkové jídlo, které chtějí vyřadit z prodeje.

„Snažíme se navyšovat počet obchodů, a to nejen ty obchody, které tam spadají ze zákona. Často zapojujeme menší obchody. Nově přidáváme dalších dvacet,“ řekl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Potravinovým bankám chybí peníze

I když větší zapojení obchodů potravinové banky vítají, na druhou stranu jim chybí peníze na provoz. „Ministerstvo zemědělství přispívá na provoz – loni jsme to navýšili na 50 milionů. V letošním roce je to 63 milionů. Byl bych rád, kdyby to bylo řešeno systémově,“ uvedl šéf resortu Miroslav Toman (za ČSSD). 

Financování provozu potravinových bank řešili jejich zástupci minulý týden s politiky ve sněmovně. Ministerstvo zemědělství i resort sociálních věcí se dohodly, že najdou společné řešení.