Miluji jídlo, neplýtvám. Nová výzva chce žáky přimět k úctě k jídlu

Plýtvání jídlem (zdroj: ČT24)

Zamezit plýtvání jídlem. To je hlavním cílem výzvy s názvem „Miluji jídlo, neplýtvám“. Ta cílí hlavně na školní jídelny, ale rovněž i na samotné školy nebo domácnosti. „V odpadu totiž běžně končí až třetina pokrmů připravených ve školních jídelnách,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

K iniciativě se připojilo i školní stravovací zařízení Matiční dům v Opavě. Zde už postupně upravují jídla tak, aby se zbytečně nevyhazovaly některé přílohy.

„První změny k lepšímu už jsou vidět. Matiční dům, kde se vaří obědy pro 12 škol, se k výzvě připojil letos v březnu. Od té doby například zanalyzovali, u kterých jídel zůstávají největší zbytky,“ dodala Markéta Radová.

  • Podle autorů výzvy „Miluji jidlo, neplýtvám“ skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun tak každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách.
  • „Toto množství si můžeme představit jako 1600 plně naložených nákladních vozů Tatra o nosnosti 30 tun. Pokud by se nákladní auta postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru,“ zmiňují autoři akce s tím, že pokud toto množství přepočteme na porce o velikosti 500 gramů, tak se každý rok vyhodí 96 milionů porcí pokrmů.
  • Rodiče každý rok celkem za školní stravování svých dětí zaplatí přibližně 7,5 miliardy korun. 2,5 miliardy korun podle tohoto propočtu tak vynaloží zbytečně.

Výzva se zaměřuje také na mladší žáky, snaží se je informovat o tom, jakou má jídlo skutečně hodnotu. Jednotlivé školy si díky akci mohou zanalyzovat, kolik odpadu děti vyhazují, a připravit si tak třeba metodické materiály určené do vyučování.

Podle autorů výzvy se každý rok v tuzemských školních jídelnách vyhodí 238 tun jídla. Pro představu by se toto množství vešlo do 1600 nákladních aut Tatra.

Omezit plýtvání na maloobchodní a spotřebitelské úrovni na polovinu do roku 2030 zároveň požaduje i OSN.