
Plýtvání jídlem
K iniciativě se připojilo i školní stravovací zařízení Matiční dům v Opavě. Zde už postupně upravují jídla tak, aby se zbytečně nevyhazovaly některé přílohy.
„První změny k lepšímu už jsou vidět. Matiční dům, kde se vaří obědy pro 12 škol, se k výzvě připojil letos v březnu. Od té doby například zanalyzovali, u kterých jídel zůstávají největší zbytky,“ dodala Markéta Radová.
Výzva se zaměřuje také na mladší žáky, snaží se je informovat o tom, jakou má jídlo skutečně hodnotu. Jednotlivé školy si díky akci mohou zanalyzovat, kolik odpadu děti vyhazují, a připravit si tak třeba metodické materiály určené do vyučování.
Podle autorů výzvy se každý rok v tuzemských školních jídelnách vyhodí 238 tun jídla. Pro představu by se toto množství vešlo do 1600 nákladních aut Tatra.
Omezit plýtvání na maloobchodní a spotřebitelské úrovni na polovinu do roku 2030 zároveň požaduje i OSN.