Interaktivní mapy: Jak se volily strany v jednotlivých obcích?

Pro sněmovní politické strany byly komunální volby důležitým testem voličské důvěry. Devět stran, které jsou aktuálně v Poslanecké sněmovně zastoupeny, nekandidovalo zdaleka ve všech českých obcích – na řadě míst navíc vytvářely koalice s dalšími subjekty. Web ČT24 přináší podrobný a kompletní přehled zisků sněmovních stran v zastupitelstvech obcí a městských částí, kde kandidovaly.

Strany se o hlasy voličů ucházejí buď samostatně, nebo v koalici s dalšími subjekty.

ANO

Hnutí ANO se o přízeň voličů ucházelo 424krát. Pouze ve třech případech kandidovalo v koalici, v drtivé většině případů samostatně. Strana tak sestavila vůbec nejméně koaličních kandidátních listin. 

ČSSD

ČSSD kandidovala v téměř 900 obcí a městských částí. 823 kandidatur postavila strana samostatně, v 71 případech kandidovala v koalici.

KDU-ČSL

Strana se ucházela o voliče v největším počtu obcí a městských částí, převážně kandidovala samostatně – v 1071 obcích. V koalici kandidovala v 266 případech. O hlasy voličů se celkem ucházeli v 1336 obcích a městských částech, což je asi pětina z celkového počtu volených zastupitelstev.

KSČM

Komunisté z celkem 1074 kandidatur pouze v 59 případech kandidovali v koalici.

ODS

ODS postavila celkem 851 kandidátek, ve stopadesáti případech spojila síly s dalšími stranami a kandidáty. V převážné většině, tedy v 701 případech, ale kandidovala samostatně.

Piráti

Vůbec nejméně kandidátek nasadili Piráti. O voliče se ucházeli celkem v 163 obcích a městských částech, z toho v 98 případech kandidovali samostatně.

SPD

Stejně jako Piráti i SPD měla nízký počet kandidátních listin, které se soustředily především do měst. SPD celkem kandidovala ve 211 obcích a městských částech, přičemž pouze v deseti případech strana kandidovala v koalici.

STAN

STAN byl jednou ze dvou stran, která častěji kandidovala v koalici než samostatně. Vlastní kandidátku nasadili v 346 obcích a městských částech, v koalici pak kandidovali v 567 případech.  

TOP 09

I TOP 09 patřila ke stranám, které častěji spojily síly s dalšími kandidáty. V 247 případech kandidovala strana v koalici, v dalších 83 obcích a městských částech pak kandidovala samostatně.