Inspektoři při kontrolách EET už rozdali pokuty za víc než sto tisíc

Inspektoři Finanční správy udělali už 12 tisíc kontrol podnikatelů zapojených do druhé vlny elektronické evidence tržeb. V patnácti stech případech zjistili pochybení. Na místě rozdali pokuty za 125 tisíc korun a do správního řízení půjde tisícovka podnětů. Na začátku března se do druhé vlny EET zapojilo přes sto tisíc malo a velkoobchodníků.

Nevystavení účtenky, nevyvěšení informačního oznámení a nezaslání údajů na servery Finanční správy jsou tři nejčastější pochybení, na která inspektoři v terénu přicházejí. „Kontroly jsou řízené i namátkové,“ řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová a dodala, že podnikatelé nemají spoléhat na to, že inspektoři pracují jen ve všední den. „Kontroloři chodí o víkendu i v noci,“ doplnila mluvčí.

Jestli prodejci dávají účtenky se všemi potřebnými údaji a jestli mají řádně označenou provozovnu, tentokrát kontrolovali inspektoři v Blansku. Obchod s dárkovým zbožím o velikosti jen několika metrů čtverečních ‒ majitelka tady účtuje přes malý notebook s připojenou tiskárnou. Podle kontroly bylo vše v pořádku. „Účtenka má všechny zákonné náležitosti, nejdůležitější je takzvaný FIK kód,“ řekl inspektor Finanční správy.

Náležitosti účtenky
Zdroj: ČT24/Podnikatel.cz

Hrozí pokuta v krajním případě až půl milionu

Majitelka obchodu vysvětlila, že účtenky vydávala i předtím a jen navázala. Přesto ji přechod na EET potrápil. „Najít program, přihlásit se na finanční správu… Nebylo to jednoduché,“ popsala své začátky s EET majitelka obchodu Marie Beličková.

Jako běžní zákazníci pokračovali inspektoři i v dalším obchodu v Blansku. Tady chybělo viditelné označení o EET. Majitel obchodu nedostatek na místě napravil a ceduli nalepil na dveře. Inspektoři tentokrát žádnou pokutu neuložili. Někteří obchodníci ale takové štěstí neměli. „Inspektoři na místě už uložili pokuty za sto dvacet pět tisíc korun. Ve správním řízení je připraveno tisíc podnětů,“ řekla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. 

Finanční správa už dřív avizovala, že kontroly dodržování EET zahájí okamžitě. Za závažné porušení zákona o evidenci tržeb hrozí pokuta až 500 000 korun nebo uzavření provozovny. K zásadnímu porušení například patří, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb.

Do druhé vlny EET nespadají například obchodníci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet. Část podnikatelů, kteří současně s maloobchodem podnikají v pohostinství, využila své autentizační údaje získané pro první vlnu. Pokud obchodníci prodávají vlastní výrobky (například farmář vlastní produkci na trhu), pak se do EET zapojí ve třetí či čtvrté fázi v roce 2018. Příležitostného prodeje přebytků ze zahrádek se EET nedotkne.