Hasiči zlikvidovali požár u Jetřichovic v Českém Švýcarsku

Hasiči ve čtvrtek zlikvidovali požár v národním parku České Švýcarsko u Jetřichovic. Požár se jim podařilo v průběhu čtvrtečního dopoledne lokalizovat. Během zásahu natáhli do extrémně složitého terénu více než kilometr dlouhé hadicové vedení vody. V nepřístupném terénu na skále hořel les od středečního odpoledne, na místo se sjely desítky hasičů, ve čtvrtek jich zůstala na místě zhruba polovina. Místo kontrolují pomocí dronů, informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Požární jednotky se k ohnisku dostaly pouze pěšky. O to byl zásah podle mluvčího náročnější. Ve středu hořel les na ploše padesát krát padesát metrů, ve čtvrtek ráno byla zasažená plocha menší. Plameny se už dál nešířily. Požár podle mluvčího národního parku Tomáše Salova ohlásila obyvatelka obce Vysoká Lípa, informaci tak ihned dostala správa parku, která poslala hasičům GPS souřadnice.

Lokalita je vzdušnou čarou vzdálena asi pět kilometrů od místa, kde hořelo loni v létě. Tehdy se oheň rozšířil také ve špatně dostupném terénu. Byl to dosud nejrozsáhlejší lesní požár v tuzemsku, zasáhl přes tisíc hektarů. Jeho likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní šest tisíc hasičů. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci.