Ginzburg neuspěl s žalobou na ministerstvo vnitra, rozhodnutí soudu je pravomocné

Městský soud v Praze zamítl žalobu, kterou podal Vitalij Ginzburg na ministerstvo vnitra kvůli neudělení doplňkové ochrany v Česku. Podle soudu může bývalý dodavatel pro stavbu ruského kosmodromu využít ochrany státu Izrael, ve kterém má druhé občanství. Rozhodnutí je pravomocné, muž proti němu může podat kasační stížnost.

Ministerstvo vnitra řeší ještě Ginzburgovu žádost o azyl. Původně ji sice zamítlo, rozhodnutí ale podle mužovy právní zástupkyně zrušil ministr vnitra. Odbor ministerstva se tak záležitostí musí nyní zabývat znovu.

O vydání Ginzburga žádalo Rusko kvůli jeho údajné trestné činnosti, v Česku byl vzat do vazby. České soudy rozhodly, že je vydání přípustné. Ginzburg mezitím v Česku požádal o azyl, tvrdil, že by ho v Rusku čekal politický proces. Ministerstvo vnitra jeho žádost v březnu 2019 zamítlo, jeho rozhodnutí ale zrušily soudy. Znovu o žádosti o azyl vnitro rozhodlo až v lednu 2021, kdy muži udělilo na rok doplňkovou ochranu. Následně byl propuštěn.

Páteční jednání se týkalo Ginzburgovy žádosti o prodloužení ochrany, kterou vnitro loni v červenci zamítlo. Soud nyní rozhodnutí úřadu potvrdil. Zatímco v roce 2021 byl muž ve vazbě, a nemohl proto využít ochrany Izraele, podle soudu se nyní situace změnila a tím, že je muž na svobodě, může využít ochranu svého domovského státu. „Doplňkové ochrany třetího státu již není zapotřebí,“ konstatovala soudkyně.

Ginzburgova právní zástupkyně avizovala, že proti rozhodnutí podá kasační stížnost. Muž v pátek prostřednictvím tlumočníka soudu řekl, že v Rusku bojoval s korupcí. Nyní vystupuje proti Putinovi. Upozornil na to, že v Evropě podniká a také zde vyvíjí politickou činnost. „Potřebuji azyl k zajištění své bezpečnosti jako člověk, který stojí proti ruským zločinům a ruské válce,“ uvedl Ginzburg.

Další Ginzburgovou žalobou se od dubna zabývá Obvodní soud pro Prahu 2. Muž v ní požaduje zhruba 1,3 milionu korun za nezákonnou vazbu, náklady na právní zastoupení a další výdaje spojené s nezákonným rozhodnutím o neudělení mezinárodní ochrany z roku 2019. Ve vydávací vazbě byl muž podle svých právníků 675 dní.