Nejvyšší soud připustil vydání miliardáře Ginzburga do Ruska. Podle tamní policie zpronevěřil peníze na kosmodrom

Ruský finančník Vitalij Ginzburg, který údajně zpronevěřil peníze určené na vybudování kosmodromu, může být podle českého Nejvyššího soudu bez problému vydán do Ruska. Vyplývá to z rozhodnutí soudu. Podnikatel je už rok ve vazbě v pankrácké věznici a vydání do Ruska se brání všemi prostředky. Tvrdí, že ho tam nečeká spravedlivý proces. Celou věc rozhodne ministryně spravedlnosti.

„Jelikož nebylo vyžádaným V. G. podané dovolání shledáno přípustným, nebyly shledány ani zákonné podmínky pro případný odklad či přerušení výkonu rozhodnutí, které bylo podaným dovoláním vyžádaného napadeno,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Ginzburg se kromě zrušení rozhodnutí o tom, že je možné předat ho ruské policii, snažil svou případnou cestu do Ruské federace alespoň oddálit. Ani jednomu ale Nejvyšší soud nevyhověl.

Zastání hledá podnikatel ještě u Ústavního soudu, kam si podal stížnost. Obrátil se také na izraelskou ambasádu. Kromě toho, že je občanem Ruské federace, má totiž i izraelské občanství.

Podnikatel Ginzburg trvá na tom, že je jeho stíhání vykonstruované. České soudy podle něj navíc celou věc špatně vyhodnotily. Jednání, které označily za trestné, podle něj v Rusku trestným činem není. Přesto má ale obavy, že pokud bude vydán, nečeká ho spravedlivý proces.

Na řadě je ministryně Benešová

Jediný, kdo může Ginzburga v Česku udržet, je ministryně spravedlnosti. Jeho případ má Marie Benešová (za ANO) na stole od loňského února. Dosud o něm nerozhodla.

Od doby, kdy ruského miliardáře zadržela česká policie na pražském letišti, uběhne letos v lednu rok. Na kauzu upozornily Lidové noviny. Ty uvádějí, že podle ruských vyšetřovatelů Ginzburg zpronevěřil peníze určené na vybudování kosmodromu Vostočnyj.

Podvodu se měl dopustit v letech 2016 a 2017. Škoda, kterou tak způsobil, se podle agentury TASSR vyšplhala k 680 milionům rublů – tedy v přepočtu asi 235 milionům korun. V Rusku byl podnikatel vyšetřován na svobodě a utekl do zahraničí, ruské úřady na něj proto vydaly mezinárodní zatykač.

Údajný podvod přitom sahá až do roku 2014. Finančník Vitalij Ginzburg požádal moskevskou banku Bank VTB o půjčku ve výši zhruba 1,46 miliardy rublů (v přepočtu asi půl miliardy korun). Tyto peníze měl podle ruské policie obdržet jako předseda představenstva společnosti Ekonomické programy na financování aktivit firmy a k nákupu vybavení. Mimo jiné šlo například o práce na výstavbě moskevského metra.

K získání úvěru měl ale Ginzburg předložit fiktivní smlouvy na stavební a montážní práce. Velkou část vypůjčených peněz si Ginsburg údajně ponechal.

Na vydání podnikatel stále čeká v pankrácké vazební věznici v Praze.