Fond pomáhá rodině, kterou tragicky zasáhla pandemie. Sám ale nemá budoucnost jistou

UDÁLOSTI: Ne všechny příběhy covidu-19 končí dobře (zdroj: ČT24)

Neziskové organizace se potýkají s výpadky příjmů. Od března jim přestaly přicházet peníze, organizace či nadační fondy již musely omezit své služby. Nadační fond, který pomáhá mladým rodinám zasaženým úmrtím – včetně jedné, které vzal otce koronavirus – bude moci fungovat nejdéle do dubna příštího roku, pokud se situace nezmění.

Jednomu z nejmladších pacientů s nemocí covid-19, kteří v Česku zemřeli, bylo 43 let a tragédii nikdo nepředvídal, ani když ho odváželi do nemocnice. „Jel v teplákách. S sebou si vzal rifle – až by jel zpátky. Každý počítal, že přijede zpátky,“ vzpomněla s odstupem necelých dvou měsíců jeho vdova Martina Filipová.

Úmrtí bylo neobvyklé i tím, že jeho příčinou byl koronavirus jako takový, a nikoli komplikovaný průběh jiného onemocnění, ke kterému by covid-19 jen přispěl. „Selhávaly orgány, doktoři bojovali se vším, ale prostě to nešlo,“ přiblížila vdova. 

Muž nepatřil do žádné z rizikových skupin – byl poměrně mlád, neměl jinou nemoc, sportoval, nekouřil a nepil. Koronavirem se nakazila celá jeho rodina, ale pouze on měl vážný průběh onemocnění.

Žena zůstala sama se synem, který trpí vrozenou vadou. S žádostí o pomoc s vyřízením všeho, co bylo třeba – včetně vdovského a sirotčího důchodu – se obrátila na nadační fond Vrba, který podporuje mladé ovdovělé rodiče.

„Gro naší pomoci je, že jí řekneme, na který úřad má zajít, s jakými dokumenty, aby tam nešla dvakrát. Aby měla dostatek informací, co ji čeká, na co má nárok,“ shrnula ředitelka nadačního fondu Petra Glosr Cvrkalová. Důležité podle ní je i to, že si má vdova s kým popovídat. 

Konec dotací, konec pomoci?

Jenomže fond se obává, že brzy pomáhat přestane. Docházejí mu totiž peníze – během koronavirové krize kraje stoply dotace. „Už během března přišlo nařízení stop stavu neziskového sektoru. Tak teď řešíme, jak dokrýt 30 procent spolufinancování,“ přiblížila ředitelka.

Fond sice vyhlásil veřejnou sbírku, tím ale výpadek nepokryl. Částečně pomáhají zaměstnanci – někteří nyní fungují jako dobrovolníci, nepobírají tedy mzdu. Přesto již musel podle Glosr Cvrkalové pomoc rodinám omezit – místo osobního kontaktu se musí klienti spokojit s telefonáty či hovorem po internetu.

Ředitelka odhadla, že alespoň tak bude fond moci fungovat do konce roku a následně ještě čtyři měsíce. „V dubnu příštího roku bychom naši péči o ovdovělé rodiny s dětmi museli ukončit,“ uvedla.