Filip se nemusí omluvit za spojení Milionu chvilek s útokem na nemocnici

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip uspěl s odvoláním a nemusí se omlouvat spolku Milion chvilek za to, že ho spojil s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. Soudce Vrchního soudu v Praze zdůvodnil verdikt tím, že Nejvyšší soud v jiném případě stanovil, že právnická osoba nemá nárok na odčinění neoprávněného zásahu do své pověsti.

Vojtěchu Filipovi původně nařídil pražský městský soud, aby se Milionu chvilek omluvil, ale vrchní soud rozhodl opačně. Jeho verdikt je pravomocný. Předseda odvolacího senátu Jiří Čurda uvedl v odůvodnění, že sice Filip neoprávněně zasáhl do pověsti spolku, ale ten přesto nemá na omluvu nárok. Odkázal na rozhodnutí Nejvyššího soudu, které bylo vyhlášeno až po prvoinstnačním rozsudku ve sporu Milionu chvilek s Filipem. 

Nejvyšší soud stanovil, že právnická osoba nemá v souvislosti s příslušným ustanovením občanského zákoníku právo na odčinění nemajetkové újmy, kterou způsobil neoprávněný zásah do její pověsti. „Ze samotné skutečnosti, že fyzickým osobám je (…) zákonem přiznáno právo na odčinění nemajetkové újmy způsobené zásahem do jejich přirozených práv, není důvod dovozovat, že by zákonodárcem zároveň bylo – respektive muselo být – přiznáno právo na náhradu nemajetkové újmy rovněž osobám právnickým v souvislosti se zásahem do jejich práva na ochranu pověsti,“ citoval vrchní soud z rozhodnutí.

Vojtěch Filip – v té době předseda KSČM a také místopředseda Poslanecké sněmovny – spojil koncem roku 2019 Milion chvilek s napadením benešovské nemocnice počítačovým virem. Ten na několik týdnů ochromil její provoz a způsobil škodu přes 59 milionů korun. Pachatele se nepodařilo dohledat a policie případ nakonec odložila.

Politik na zasedání ústředního výboru své strany prohlásil, že „ti, kteří usilují o český Majdan, o státní převrat, nabírají sílu“. Odkázal na rozsáhlou protivládní demonstraci na Letné, kterou  toho roku Milion chvilek zorganizoval. „Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází,“ pronesl komunista. I poté, co mu prvoinstanční soud nepravomocně nařídil, aby se omluvil, trval Filip na tom, že nemá zač se omlouvat.