Exministryně Valachová vypovídala před soudem. Odmítla, že by sama ovlivňovala rozdělování dotací

Události: Exministryně Valachová před soudem odmítla vliv na rozdělování dotací (zdroj: ČT24)

Někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) je přesvědčena, že za jejího působení na ministerstvu školství byla pravidla pro rozdělování dotací transparentní, a pokud nebylo s jejich rozdělováním vše v pořádku, bylo to tím, že je obžalovaní porušovali. Řekla to před soudem, kde figuruje jako svědkyně. Odmítla, že by vydávala jakékoli pokyny, jak by měly být sportovní dotace řešeny. V kauze čelí obžalobě z manipulací dvě organizace a pět lidí, včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty. Ti vinu odmítají.

Kateřina Valachová kvůli kauze dotací na sport rezignovala na funkci ministryně školství, nyní kvůli ní musela také vypovídat před pražským městským soudem. Ujistila jej, že na rozdělování dotací neměla žádný vliv.

„Do řízení, do kterých jsem nesměla vstupovat, jsem nevstupovala,“ řekla Valachová, která byla ministryní školství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) mezi lety 2015 a 2017. Zdůraznila, že dotační řízení jsou neveřejná. Informace byly podle ní poskytovány jen v případě, kdy byl žadatel vyřazen proto, že nesplnil formální náležitosti.

Valachová je přesvědčena, že pro dotace a investice ministerstva školství byla za jejího úřadování nastavena jasná a transparentní pravidla. „Ti, co sedí na lavici obžalovaných, je úmyslně nedodržovali, obcházeli, porušovali a tento stav zakrývali nejen přede mnou,“ řekla také.

Dodala, že má řadu dokumentů, kterými soudu doloží, jak systém fungoval. „Pokládám za skandální, že to mám činit já jako svědek, místo toho, aby tyto věci do spisu doložilo ministerstvo školství jako strana poškozená,“ doplnila bývalá ministryně.

Připustila, že se jí žadatelé o dotaci například na výjezdech do krajů ptali, proč nebyli se žádostí úspěšní, stávalo se to podle ní ale až po ukončení dotačního řízení.

Státní zástupce Ondřej Trčka tvrdí, že Pelta se prostřednictvím své milenky, tehdejší náměstkyně ministryně Kratochvílové, dostával k zákulisním informacím o rozdělování dotací. Společně pak údajně proces rozdělování ovlivňovali ve prospěch nejen FAČR, ale také lidí, s nimiž Pelta udržoval dobré vztahy.

Valachová ve své výpovědi zopakovala, že Kratochvílové v době, kdy byla její náměstkyně, absolutně věřila a neměla důvody pochybovat o tom, že hájí veřejný zájem. Jejich vztah byl podle ní pracovní. „Mimo profesi jsem se k paní náměstkyni nechovala nijak nadstandardně,“ řekla soudu. Na dotaz senátu, proč své podřízené umožnila, aby využívala její služební byt, bývalá ministryně odpověděla, že vůči Kratochvílové a její rodině „cítila empatii“.

Devět hodin

Valachová už v kauze z pozice svědkyně vypovídala před dvěma a půl lety. Nyní svou původní výpověď doplňovala. „V případě žádostí, které byly hodnoceny v těchto řízeních, jsem nečinila absolutně žádné pokyny komunikace ani nic takového. Je to lživé tvrzení,“ uvedla.

„V podstatě se opakuje to, co už bylo řečeno zde při tom předchozím výslechu, že ministryně nezasahovala do konkrétních dotačních řízení,“ podotkl státní zástupce Ondřej Trčka.

Před dvěma a půl lety exministryně vypovídala přes sedm hodin. Ve čtvrtek to bylo zhruba devět hodin. Na otázky soudního senátu odpovídala tři hodiny. Po polední pauze svědkyni asi půl hodiny kladl dotazy státní zástupce, po něm se ptali obhájci. „Jak v přípravném řízení, tak v soudním řízení díky množství obhájců a obžalovaných nikdy moje výpověď netrvala kratší dobu,“ komentovala Valachová.

Kratochvílová po výslechu Valachové uvedla, že výpověď exministryně je v rozporu s důkazy i s výslechy svědků. Pelta se zase vyjádřil ke vztahu Kratochvílové s Valachovou, který podle něj byl bližší, než bývalá ministryně popisuje. Proti tomu se Valachová znovu ohradila. Kratochvílová na to řekla, že s Valachovou byly kamarádky.

Pražský městský soud původně Peltu potrestal šestiletým vězením, Kratochvílové uložil o půl roku delší trest, zatímco další obžalované – předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu, sekretáře ČUS Jana Boháče, exředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu i samotné ČUS a FAČR osvobodil. Odvolací soud ale celý verdikt zrušil, a proto se kauza řeší znovu.

Valachová má v kauze postavení svědkyně. Už při prvním hlavním líčení v obsáhlé výpovědi odmítla, že by Kratochvílové přidělila Janstu a Peltu jako kontaktní osoby. Rovněž zdůraznila, že žádní členové Národní rady pro sport nemohli zasahovat v probíhajících dotačních řízeních do konkrétních částek.

Obžalovaní vinu v minulosti odmítli. Pelta popřel obvinění, že rozdělování dotací ovlivňoval. Kratochvílová v lednu vypověděla, že v rozdělování podle ní nebyl systém, ale chaos, který „kreativně vylepšovala“ právě Valachová. „Musím říct, že se nejednalo v žádném případě o systém, že to byl chaos, který byl postaven na nějakých zvyklostech, které ještě jako by víc znepřehledňovala paní ministryně Valachová, která do toho vkládala nejenom různé pokyny, které se vzájemně vylučovaly a odporovaly si, ale také samozřejmě tento systém kreativně upravovala,“ řekla tehdy Kratochvílová. Jansta ve výpovědi trval na tom, že byl poradcem Valachové.

Na otázky obžalovaných došlo až v půl sedmé večer. Po další hodině, kdy se k výpovědi vyjadřovali obžalovaní, soudkyně jednání odročila na pátek. Rozsudek zatím očekávaný není.